Свързани новини

06.04.2021 15:12

Хеликоптерът на НАСА оцеля в първата си нощ на Марс

Видян 4069 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Мини-хеликоптерът на НАСА Ingenuity оцеля след първата си самотна нощ на ледената повърхност на Марс, съобщи американската космическа агенция, цитирана от АФП.

Свръхлекият хеликоптер беше спуснат на повърхността на Червената планета в събота, след като се е откачи от марсохода Perseverance, който докосна повърхността на 18 февруари. Откъснат от Perseverance, Ingenuity трябва да разчита на собствена слънчева батерия, за да пусне жизненоважен нагревател, за да предпази неекранираните си електрически компоненти от замръзване и напукване по време на тежката марсианска нощ, където температурите могат да спаднат до минус минус 90 градуса по Целзий.

Преминаването през студената марсианска нощ беше "важен крайъгълен камък за малкия летящ апарат", се казва в изявление на НАСА. „Това е първият път, когато Ingenuity е сам на повърхността на Марс“, каза МиМи Аунг, мениджър на Ingenuity в лабораторията за реактивно задвижване на НАСА.

"Но сега имаме потвърждение, че имаме правилната изолация, правилните нагреватели и достатъчно енергия в батерията, за да оцелее през студената нощ, което е голяма победа за екипа. Радваме се да продължим да подготвяме изобретателността за първия си летателен тест. "

През следващите дни Ingenuity ще бъде подложен на тестове на своите роторни лопатки и двигатели. Ако всичко върви добре, се очаква хеликоптерът да направи първия си опит за полет не по-рано от вечерта на 11 април, съобщиха от лабораторията за реактивно задвижване.

Това ще бъде първият полет на летящ апарат, който ще направи опит за контролиран полет на друга планета.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Има два типа хора. Аз избягвам и двата

към хороскоп хороскоп

водолей

Денят е подходящ за идеи, свързани с иновации и креативност

Денят е подходящ за идеи, свързани с иновации и