Свързани новини

13.10.2020 10:40

Слънчева кула ще захранва най-големия производител на тестени изделия в света

Видян 2874 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Слънчева кула ще осигурява топлинна слънчева енергия за най-големия производител на тестени изделия в света – италианската фирма Barilla. Проектът HiFlex, финансиран от ЕС – съкращението е съкращение от Слънчева електроцентрала с висока плътност за гъвкави енергийни системи – се ръководи от група международни изследователски организации, предаде greentech.bg.

Слънчевата кула трябва да осигури денонощно снабдяване на производителя на тестени изделия с електричество и топлина от възобновяеми източници,, уточни Германският аерокосмически център (DLR), който ръководи проекта за пилотната система. DLR и неговите партньори строят кулата близо до фабрика за тестени изделия на Barilla във Фоджа в италианския регион Апулия.

„Системата ще служи за демонстриране на техническата осъществимост на идеята и в същото време за доказване на икономическата жизнеспособност на тази технология“, каза Габриеле Бертони, ръководител на проекта от страна на италианския инженерен специалист Kinetics Technology.

Основният елемент в новата централа е слънчева кула с около 500 подвижни огледала. Огледалата концентрират слънчевите лъчи върху специален приемник в горната част на кулата. Този приемник използва натупаната слънчева енергия за нагряване на голям брой керамични частици с размер 1 милиметър до температури от порядъка на 1000 целзиеви градуса.

Горещите частици се съхраняват в големи, топлоизолирани контейнери. Ако е необходимо, топлината от горещите частици може да се използва за генериране на пара за електрически генератор или пък за горещ газ за топлина от промишления процес. Това осигурява енергийно захранване дори през нощта.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Диня и жена не се избират. Това си е чист късмет!

към хороскоп хороскоп

стрелец