Свързани новини

14.06.2020 09:06

На МКС успяха да създадат „квантова материя“

Видян 2975 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Американски учени от Калифорнийския технологичен институт в Пасадена създадоха разреден кондензат Боз – Айнщайн на борда на Международната космическа станция – петото състояние на материята. За да направят това, те проведоха експерименти с облак от атоми на рубидий, охладени до почти абсолютна нула. Резултатите от тяхната работа бяха публикувани от научното списание Nature, предаде bulgariainfo.eu.


„Това са само първите експерименти, за тях използвахме най-простите възможности на инсталацията за CAL. Сега можем да провеждаме такива експерименти в продължение на много години. Работим с атоми на рубидий, за да проверим дали кондензатът Bose – Ainstein може да се използва за ултраточни измервания и наблюдения на Земята, както и за проверка на основните закони на физиката “, пишат учените.


Кондензатът Боз-Айнщайн е екзотична квантова форма на материята, т.нар. пето състояние на материята. Изглежда като газ и течност, която се състои от много атоми, охладени до почти абсолютна нула. Такъв облак от частици се държи като един гигантски атом, спазвайки законите на квантовата физика. Учените могат да контролират свойствата на такива изкуствени атоми и да ги използват като кубити, клетки на квантови компютри и прототип на свръхпроводници.


Физиците отдавна се интересуват какви свойства ще има кондензатът Боз – Айнщайн в Космоса. „Беше доста трудно да се реализира тази идея, защото за да я създадем, преди това беше необходим хладилен агрегат с размер на няколко сгради. Преди три години немски инженери създадоха миниатюрна версия на тази система и я изпратиха в космоса на борда на спътника MAIUS-1, създавайки първия космически кондензат Боз – Айнщайн“, казват още изследователите.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня



COVID-19 е като рогата:

- Едни го имат.
- Други ще го имат.
- А трети никога няма да знаят, че са го имали ...

към хороскоп хороскоп

стрелец