01/02

Свързани новини

04.03.2020 10:59

Най-голямата градска ферма в Европа е в центъра на Брюксел

Видян 2255 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Белгийският архитект Стевен Бекерс е основал в центъра на Брюксел най-голямата градска ферма в Европа, още през 2015 година - БИГХ (BIGH (Building Integrated Greenhouses).  В нея стриктно се спазват правилата на кръговата икономика, съобщи "Юрактив".


Там архитектът отглежда риба и сади зеленчуци на площ от 4000 квадратни метра върху покривите на Фудмет (Foodmet) - хали за хранителни стоки, посещавани в края на всяка седмица от 100 000 души.


Като архитект Бекерс винаги е гледал на града като на решение, а не на проблем, затова започнал да обмисля начини да го направи продуктивен. Съзрял потенциал в опаковането на сграда с производствена оранжерия, където растенията регулират климата и защитават обитателите от екстремни атмосферни условия, като в същото време прочистват въздуха от въглероден диоксид.


Фермата функционира като кръгова икономика: нищо не се губи, всичко се преработва. Енергията във фермата се осигурява основно от загубата на енергия в сградата, над която е изградена, както и от слънчеви панели.


Най-големият подвиг на тази градска ферма обаче несъмнено е отглеждането на риба в самия център на града и употребата на рибните екскременти за подхранване на растенията. В големи басейни се развъжда т. нар. раиран лаврак - произхождащ от Латинска Америка. Биологични филтри обработват рибните екскременти и ги превръщат първо в нитрити, а после в нитрати, които подхранват насажденията от домати, патладжан и чушки в оранжерията.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


"Моля, не повръщайте под масите! И там има ора..." - Надпис във врачанска кръчма

към хороскоп хороскоп

стрелец

Денят е подходящ за пътувания или изследване на нови култури и идеи

Денят е подходящ за пътувания или изследване на нови