Свързани новини

26.02.2020 12:02

Спътниците могат да бъдат хакнати и превърнати в оръжие

Видян 2130 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Миналият месец SpaceX стана оператор на най-голямото „съзвездие” от сателити. Към края на януари компанията вече разполага с 242 спътника в орбита – и има планове да изстреля 42 000 през следващото десетилетие. Това е част от амбициозния проект за осигуряване на достъп до интернет за целия свят. Надпреварата за качване на сателити в космоса гори с пълна сила, а редица други компании и организации се канят да пуснат още стотици и хиляди спътници в орбита.


 


Всички тези нови спътници имат потенциал да направят революция в много аспекти от ежедневието ни. Повсеместният интернет е само една от тях. Важни са и процесите на наблюдение на околната среда и подобряването на глобалните навигационни системи. На фона на всички фанфари обаче проблемите със сигурността като че ли убягват от радара на вниманието.


 


Риск от катастрофи


 


Липсата на стандарти за киберсигурност за новото поколение спътници е проблем в международен план. Това, в съчетание със сложните вериги на доставките и наличието на доволно много заинтересовани страни означава, че сателитите са много уязвими за кибератаки.


 


Ако спътниците бъдат хакнати, последиците могат да са тежки. В най-невинния сценарий хакерите могат просто да спрат услугата на спътниците, което ще значи и спиране на достъпа до интернет. Хакерите обаче могат и да заглушат или подправят сигналите на спътниците, създавайки хаос в редица критични инфраструктури. Това включва телекомуникациите, електропреносните мрежи, водните и транспортните системи.


 


Някои от тези нови сателити имат „тласкачи”, които им позволяват да се ускоряват, забавят и променят посоката си в космоса. Ако хакерите поемат контрола над тези управляеми спътници, последствията могат да бъдат катастрофални. Хакерите могат да променят орбитите на спътниците и да ги насочат така, че да се разбиват в други спътници или дори в Международната космическа станция.


 


Широко отворена врата


 


Създателите на подобни спътници, особено малките CubeSats, използват стандартни компоненти за направата на устройствата. Така могат да си позволят ниска цена. Масовата достъпност и наличност на подобни компоненти означава, че хакерите могат да ги изследват и да намират потенциални уязвимости. В допълнение, много от компонентите боравят със софтуер с отворен код. Това означава, че злонамерени лица могат да се „постараят” да вмъкнат в софтуера „вратички” и други уязвимости.


 


Високотехнологичният характер на сателитите означава още, че в тяхното изграждане участват множество производители. Процесът на извеждане на спътниците в орбита също е с участието на множество компании. Когато пък са вече в космоса, техните собственици възлагат управлението им на други фирми – подизпълнители. С всеки следващ доставчик уязвимостите се увеличават, тъй като потенциалните точки на пробив стават все повече.


 


За хората с подходящи умения хакването на някои от тези CubeSats може да бъде съвсем просто.


 


И за да е пълна картината, трябва да се има предвид, че сателитите обикновено се контролират от наземни станции. А тези станции управляват компютри със софтуер – сиреч с уязвимости, които могат да бъдат експлоатирани от хакерите. Това е още една врата към овладяването на спътниците в орбита.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Блондинка опитва да постъпи на работа в полицията.

Възрастният шеф в полицията я поглежда и пита:

- Ще ви задам няколко въпроса. Колко е две по две?

- Ъъъъ, четири.

- Добре. Корен квадратен от 100?

- Ами, десет!

- Отлично. Кой е убил Ботев?

Блондинката замълчава.

- Не знам, - накрая казала тя.

- Добре, помислете и елате утре

Блондинката се обажда на приятелка. Тя я пита:

- Взеха ли те на работа?

- Не само, че ме взеха, но вече ми поръчаха и разследване на убийство!

 

 

към хороскоп хороскоп

стрелец