Свързани новини

12.12.2019 14:55

НАСА откри лесно достъпен лед на Марс

Видян 2337 пъти | Коментари 1
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Учени от НАСА обявиха, че са открили лесно достъпен воден лед на Марс. Те дори са си направили "карта на съкровищата", която описа зоните с въпросния лед.


"Не е нужно да се копае дълбоко, за да се достигне до този лед. Може да се използва лопата", казва Силвейн Пике, ръководител на екипа, направил откритието.


Екипът има за задача да проучва Марс и да избира най-подходящите места за кацането на астронавтите от първата мисия с хора до Червената планета, предава Vesti.bg.


Според новото откритие, в северното полукъпбо на Марс има доста голяма зона с богато наличие на лед от вода. Анализите на учените показват, че този лед се намира на около 2,5 см. под повърхността, което го прави много лесен за достигане от астронавтите.


Наличието на воден лед е от голямо значение за бъдещите мисии. Той ще се използва както за генерирането на питейна вода, така и за създаването на ракетно гориво. А всичко това ще спести ценно място в космическия кораб, с който астронавтите ще пристигнат.


Заради ниското атмосферно налягане на Марс, водата не може да съществува в течен вид на повърхността на Червената планета. Тя веднага се превръща в газ, когато ледът се изложи на пряк достъп до атмосферата. Анализите обаче показват, че в региони близо до полюсите има залежи на лед, като с помощта на няколкото апарата, които са в орбита около Марс, те са проучени по-подробно.


Според данните по-голямото количество от леда се намира на по-малко от 30 см. под повърхността. Пике допълва, че вече учените все по-лесно откриват подобен лед на Марс и през следващите години допълнително ще усъвършенстват методите си. Освен това сега те ще наблюдават зоните детайлно, за да видят дали и как се променя количеството на този ресурс в тях. Всичко това ще е от решаващо значение за избирането на най-подходящите места за кацане.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 13.12.2019 11:23

    Обезобразимте Земята и успешно я правин пустиня, сега е ред на Марс. Защо не, важното е далавера да става.

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

дева

Денят е подходящ да се фокусиране върху детайлите

Денят е подходящ да се фокусиране върху детайлите.