Свързани новини

18.10.2019 14:20

Нов софтуер прави градовете по-хубави за живеене

Видян 2449 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Градското планиране е по-скоро изкуство, отколкото наука. Но извличането на данни и визуализацията им в мащаб могат да дадат повече научни основания за вземането на решения как да се устройва градската среда.

През 1748 г. италианският геодезист Жанбатист Ноли публикува карта на Рим, която скоро се превръща в едно от най-влиятелните произведения в историята на градоустройството. Картата на Ноли е детайлно изпипан, подробен устройствен план на града. Той очертава разположението на сградите и улиците, както и затворените градски пространства като колонадите на площад „Свети Петър”.

Оттогава насам подходът на Ноли, известен като иконография, се копира от градските планьори къде ли не. Всъщност картите му на Рим са толкова добри, че правителството продължава да ги използва за градоустройство чак до 70-те години, отбелязва MIT Technology Review.

По това време градските планьори се интересуват от това как могат да сравняват застроеното и незастроено пространство в градовете, използвайки карти, подобни на тези на Ноли. Диаграмите показват застроеното пространство в черно и незастроеното – в бяло, което веднага улеснява задачата.

През 90-те години градоустройственикът Алън Джейкъбс използва тези графики за сравнение на централните части на градове от целия свят. Картите ясно разкриват и сравняват решетъчните структури на градове като Ню Йорк, по-сложните мрежи на по-старите градове като Рим и отворения, функционален подход в модернистичните градове като Бразилия.

Нов подход към градското планиране


Геодезисти като Джейкъбс и Ноли винаги рисуват плановете си на ръка. Това е времеемък процес, така че градските планьори имат основание да приветстват автоматизираните инструменти за създаване и сравняване на диаграми, особено дигиталните им аналози в днешно време. Един от тях е Джеф Боинг от Университета на Южна Калифорния в Лос Анджелис – той е разработил набор от изчислителни инструменти, които имат потенциала да трансформират начина, по който градските планьори „виждат” градовете.

Инструментите могат бързо да създават карти тип „Ноли”, фигури и различни други градски диаграми по начини, които поставят основата за революция в градоустройственото планиране.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Има два типа хора. Аз избягвам и двата

към хороскоп хороскоп

козирог

Днес се фокусирайте върху вашите професионални цели

Днес се фокусирайте върху вашите професионални цели.