Свързани новини

04.10.2019 15:07

Криптирането на Facebook помага на престъпниците

Видян 1860 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 1.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

През последните около две години Facebook полага големи усилия да защити повече данните на потребителите и тяхната комуникация в опит да спечели отново тяхното доверие.


 


Всичко това обаче предизвиква недоволството на институциите по света, предава Vesti.bg.


 


 Сега правителствата на САЩ, Великобритания и Австралия искат Facebook да спре с усилията си да криптира цялата комуникация на потребителите, съобщава онлайн изданието CNET.


 


Представители на трите правителства са изпратили писмо до Марк Зукърбърг, в което описват своите предложения. Освен това Департаментът по правосъдие на САЩ постави искането към Facebook официално, като дава повече подробности за притесненията на институциите.


 


Основният проблем според тях е, че пълното криптиране на Facebook, включително плановете за криптиране на цялата комуникация от потребител до потребител, пречи на разследванията срещу престъпници. Те дават за пример, че платформите на компанията се използват за тероризъм, намеса в избори и дори за сексуална експлоатация на деца и разпространение на детска порнография.


 


Затова институциите искат от Facebook съдействие и да осигури на разследващите "законен достъп до съдържание в четим и използваем формат". На практика това би означавало Facebook да осигури "врата" за директен достъп до данните, като идеята е те да се използват само с нужните съдебни разрешния и при съответен контрол и мониторинг.


 


"Криптирането вече защитава съобщенията на над милиард души всеки ден. То се използва все повече в комуникационната индустрия и в много важни сектори на икономиката.


 


Строго против сме опитите на правителствата да си осигуряват достъп, защото това ще подкопае поверителността и сигурността на хората навсякъде", казва Facebook в свой коментар по темата.


 


Компанията допълва, че полага усилия да намери необходимия баланс и се консултира с много експерти по защита на децата, с представители на правителства и други технологични компании. Тя обаче не иска да се отказва от плановете си да криптира напълно всичките си платформи.


 


През 2016 г. Apple се оказа в подобна ситуация, след като отказа да съдейства за отключването на iPhone на заподозрян. Тогава компанията имаше доста дълги спорове с институциите и затегна защитите на данните още повече.


 


Сега Facebook е на път да бъде поставена в подобно положение, но този път с международен натиск. Освен това компанията има и друг проблем, след като съдът на ЕС реши, че когато даден коментар или публикация, които нарушават правилата на ЕС, трябва да бъдат изтрити, то те трябва да се изтриват напълно от платформата за всички потребители, а не само за тези в Европа.


 


Снимка: EPA/БГНЕС




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Има два типа хора. Аз избягвам и двата

към хороскоп хороскоп

козирог

Днес се фокусирайте върху вашите професионални цели

Днес се фокусирайте върху вашите професионални цели.