Свързани новини

03.09.2019 12:16

Криптовалутата на Фейсбук заплаха за ЕЦБ

Видян 1937 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Предложената от Фейсбук  криптовалута Либра може да подкопае способността на Европейската централна банка да определя парична си политика, като в същото време Европа трябва да игнорира коварните обещания на водещата социална медия, свързани с нейната дигитална валута, заяви в понеделник членът на борда на ЕЦБ Ив Мерш.


По-рано тази година Фейсбук обяви идеята си за Либра - нова цифрова валута, чиято реална стойност да бъде подкрепена от четири официални валути и която да бъде достъпна за милиарди потребители на социални мрежи по света, заявявайки, че се надява тя да стартира през следващата година. "В зависимост от нивото на приемане на Либра и от включването на еврото в т.нар. кошница с резервни валути, стоящи зад криптовалутата, това би могло да намали контрола на ЕЦБ над единната европейска валута, да доведе до нарушаване на трансмисионния механизма на паричната политика, като повлияе на ликвидната позиция на банките от еврозоната и в крайна сметка може да подкопае международна роля на еврото", добави Мерш, цитиран от Ройтерс.


Подобно на нормалните валути, Либра ще бъдат силно централизирана, но няма да бъде подкрепена от кредитор от последна инстанция и в крайна сметка ще бъде подвластна на съответните акционери в подобно едно начинание, на което обаче не може да се гледа като на хранилище на обществено доверие, посочи централният банкер.


"Планирано е Либра да бъде пусната в обръщение през първата половина на 2020-а година от същите хора, които трябваше да се обясняват пред законодателите в Съединените щати и Европейския съюз относно заплахите за нашата демокрация, произтичащи от обработката на лични данни в тяхната социална медийна платформа", отбеляза Ив Мерш.


Като се имат предвид тези предизвикателства, европейските регулаторни и надзорни органи трябва да утвърдят пълномощията над Либра, като в същото време има необходимост от глобално сътрудничество за смекчаване на рисковете с предстоящото стартиране на криптовалутата на Фейсбук.


"Искрено се надявам, че хората в Европа няма да се изкушат да оставят зад себе си безопасността и стабилността на утвърдените платежни решения в полза на заблуждаващите и коварни обещания от страна на Фейсбук, добави Мерш.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


- Скъпа, ако умра, не ме жали дълго, омъжи се повторно, радвай се на живота, бъди щастлива. Само те моля да възпитаваш добре децата ни.
- Престани вече! Най-нормална супа е. Като не искаш, не яж!

към хороскоп хороскоп

скорпион