Свързани новини

02.05.2019 16:22

Apple обяви драстичен спад в продажбите на iPhone

Видян 2396 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Технологичният гигант Apple обяви, че приходите от продажба на iPhone са намалели със 17% до 31 млрд. долара през последното тримесечие, съобщава BBC.


Въпреки това главният изпълнителен директор на компанията Тим Кук заяви, че към края на март продажбите са се покачили, включително и в Китай, където цените на iPhone бяха намалени повече от веднъж през последната година, за да стимулират търсенето.


Приходите през тримесечието са намалели от 61.137 млрд. на 58 млрд. долара на годишна база, а оперативната печалбата се е понижила до 13.415 млрд. при 15.894 млрд. долара година по-рано. Инвеститорите, изглежда, не са притеснени от този спад. Apple повиши прогнозите си за печалба през трите месеца до юни, а цената на акциите се вдигна с повече от 5% след края на борсовата търговия.


Нарастваща увереност


Пред анализатори главният финансов директор на Apple Лука Маестри каза, че прогнозите отразяват нарастващата увереност в перспективите на iPhone след спада в продажбите от началото на годината.


"През последното тримесечие наблюдавахме подобрение в представянето на iPhone, най-вече през последните няколко седмици", казва Маестри. Стабилизирането на продажбите се усеща най-много в Китай благодарение отчасти на намаляването на цените и новите програми за разсрочено плащане.


Тим Кук обясни, че по-високите продажби през първото тримесечие в Китай се дължат и на намаленото търговско напрежение. "Търговският диалог между САЩ и Китай се е подобрил. От наша гледна точка това е повлияло на потребителското доверие към нашата марка", коментира той.


С 10.2 млрд. долара приходи от продажби в Китай, Apple все още отчита спад с близо 22% през последното тримесечие в сравнение с предходната година.


Уолстрийт приема числата като потвърждение, че бизнесът на iPhone се стабилизира след рязък спад, който започна с това, което мнозина виждаха като свръхагресивно увеличение на цените през миналата година, за да компенсират липсата на ръст в обема на броя продадени устройства.


От Apple са свикнали да отчитат спад от 13-15% в продажбите на смартфони през първото тримесечие на годината, тъй като клиентите са в очакване на излизането на нов модел.


Оптимизъм извън iPhone


Притесненията около продажбите на iPhone намаляха след отчета на компанията за първото тримесечие, а това позволи на инвеститорите да се фокусират върху други силни страни на Apple, които благодарение на силния си растеж биха могли да покрият загубите от iPhone. Фирмата отчита 22% скок в приходите от iPad от началото на тази година.


Компанията също обяви увеличение от 75 млрд. долара в програмата си за обратно изкупуване на акции в съответствие с очакванията, както и 5% увеличение на тримесечните си дивиденти.


Източник: Капитал



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня



- Мамо, излизам. Да купя ли нещо?

- Купи си апартамент и се махай! На 45 си вече.

към хороскоп хороскоп

лъв

Днес се съсредоточете върху личните си проекти и амбиции


Днес се съсредоточете върху личните си проекти и