Свързани новини

26.01.2009 18:05

Олигарсите: Фуат Гювен олигархът от Момчилград

Видян 41321 пъти | Коментари 1
Гласували 21 рейтинг: 4.1429
много слаба слаба добра много добра страхотна

Митичният бизнесмен Фуат Гювен, за когото се носят немалко предания и легенди е родом от Момчилград. Той започва издигането си от дълбоката провинция до един от най-доверените хора на Ахмед Доган в началото на 90-те години.
Стартът му е търговия с кожи в Турция. Финалът - с горива и проводници в България. Неговата империя се занимава с цяла палитра от дейности, в които влизат заводи, ВЕЦ-ове, банка, фабрика, бензиностанции и какво ли още не.
Базираната в Хасково фирма на Гювен Аидатур АД държи няколко хотела в региона, а освен това в бастиона на турската партия шушукат, че той е закупил и пакет от акции на Булгартабак холдинг в Кърджали-Табак.
Предприемачът предпочита изпитаната формула богат, но неизвестен. По тази причина не обича да говори с журналисти. Най-често се появява на благотворителни акции или по време на футболни срещи на любимия му тим Зайтинборну (Истанбул).
Той е от онези хора, които избягват да попадат в светлините на прожекторите, но не могат да избягат от тях. Защото изселникът от Момчилград е значим инвеститор, според някои оценки дори равен с олигарсите от калибъра на Васил Божков.
Сред най-малко познатите му хобита е енергетиката. Той е известен с една невероятна сделка: придобива наведнъж три водноелектрически централи. Към момента е собственик на общо 8 ВЕЦ-а.
Друга одисея е бургаският завод ''Елкабел'', смятан за голямата гордост на Илия Павлов, докато беше жив. След смъртта на боса на Мутигруп, турският бизнесмен придоби най-ценния актив на корпорацията. Фуат Гювен стана собственик на бургаския завод ''Елкабел'', след като закупи на борсата 96% от акциите му.  На пълни обороти работи и дъщерният завод за кабели в Кипър.
Гювен е роден през 1955 г. Завършва Строителния техникум в Кърджали и се записва в Института по строителство в София, специалност хидромелиорации. През 1977 г. Фуат и семейството му се изселват в Република Турция след подписана спогодба между двете страни.
В Истанбул продължава висшето си образование и още като студент започва дребен бизнес с кожи. След 10 години построява първия си завод за кожени якета и аксесоари.
По-късно открива второ предприятие за кожени облекла с фирмени магазини в повечето европейски столици. Негова собственост е и петзвездно ваканционно селище в световноизвестния морски курорт Анталия.
Търговският нюх на Фуат Гювен го насочва в края на 80-те години към бившия Съветски съюз и страните от Източна Европа. Освен това участва активно в българската приватизация. В края на 90-те години купува държавното туристическо предприятие Аидатур - Хасково, в чиито активи влизат осем хотела и три валутни магазина. По същото време купува и 20 ТИР-а за международен и вътрешен транспорт. Близо 7 години неговата безмитна бензиностанция на границата ни с Турция е един от обектите – рекордьори по оборот и печалба в цялата ни петролна търговия. Заради изискванията на ЕС обаче тя почти преустанови дейността си. Освен като успешен предприемач Фуат Гювен е известен в бизнессредите и като отличен математик. Партньорите му разказват, че в смятането се крие неговата успешна стратегия. Според приближените му неговите инвестиции в България са поне 50 млн. евро. В осемте действащи фирми у нас работят близо 1000 души. В нашата страна са съсредоточени 30-40% от целия му бизнес.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 24.12.2023 18:03

    rano ili kisno vseki kiha.misla ce i negovoto e skoro?>12 03

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Диня и жена не се избират. Това си е чист късмет!

към хороскоп хороскоп

везни