01/02

Свързани новини

20.01.2009 17:03

Олигарсите: Митко Събев за един милиард

Видян 17470 пъти | Коментари 0
Гласували 5 рейтинг: 3.2000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Навремето, точно преди Указ 56 да направи възможен частния бизнес в България, имаше едно тв предаване на име “За един милиард”. В него, между другото изгря звездата на Нери Терзиева – тогава скромна репортерка в телевизионния център Пловдив, но не за това ни е думата. Другото название на предаването беше “За инициативните и предприемчивите”.
Инициативен и предприемчив за 1 милиард.
Това е най-краткото описание на Митко Събев. Няма как да не бъде признат за мениджър на годината, защото управлява не просто най-голямата притежавана от българин компания. Но при всичките борсови сътресения и спадането на курса на акциите до дъно от 2003 година, неговият Петрол стои като закотвен и не мърда. Все се движи около милиарда пазарна капитализация при капитал от 109 250 000 лв.
Което пък прави да изглеждат много смешни в очите на публиката опитите на мениджъри като тези на Каолин да обяснят собственото падане на акциите с общото на пазара - около 80%. 
Явно онези, които наистина разбират от бизнес, се оправят и в такива ситуации. За останалите е ролята на опечалените от икономическата криза, дето не спират да викат неволята и да просят “кризисно финансиране” от правителството. Естествено, на тях то им е виновно, заедно с международното положение...
Митко Събев е роден на 8 октомври 1961 г. Завършва Висшето военноморско училище "Никола Вапцаров" във Варна, след което работи като помощник-капитан в Българския морски флот. Морето го научава на много неща. Най-важното явно е как успешно да се бори с бурите.
Покрай флота започва и търговия след Голямата промяна. Въпреки биографиите му, които започват с президенството на Феста холдинг, истината е, че първите стъпки никак не са лесни. Първо се занимава с детски стоки, после узрява и до петролния бизнес. Там се намират със сегашния му съдружник Денис Ершов, с когото преди 10 години купуват държавната верига бензиностанции Петрол.
Сделката, която правят е уникална по своята многоходовост и хитрия замисъл. Междувременно Събев се занимава и с управлението на Международната ортодоксална банка, която преименува на Нефтинвестбанк, а сега е Инвестбанк.
Тя остава след раздялата му в делови и личен план с Петя Славова в нейната сфера на влияние, заедно с винозаводите по морето. Митко Събев пък купува Евробанк, която след това успява да продаде успешно.
Той е създател на първите български кредитни карти Транскарт. Успява да модернизира Петрол и да запази позициите му на водещ търговец на горива на едро и дребно. Устоява на мощните атаки на Лукойл, които в края на ерата Костов приличат на война, и дори двете компании започват да действат съвместно по някои проекти. Насочва интересите си и към туризма. Наред с бургаската легенда – хотел България, който преобразява, построява най-луксозния хотел в страната с най-професионалния и най-просторния (3000 кв.м) спацентър в страната в Поморие, точно на берга на калното езеро.
Понастоящем е председател на Съвета на директорите на "Петрол Холдинг" АД, както и председател на Надзорния съвет на "Петрол" АД.
Освен че има близо половината от най-голямата корпорация в страната, Събев има и може би най-красивата жена сред бизнескласата, която е топмодел. Има и три деца.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня


"Моля, не повръщайте под масите! И там има ора..." - Надпис във врачанска кръчма

към хороскоп хороскоп

везни

Днес темите ще са свурзани най-вече с личния ви живот

Днес темите ще са свурзани най-вече с личния ви живот,