28.08.2015 10:58

US астронавти пият рециклирана урина на борда на МКС

Видян 2250 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Каква е разликата между американските и руските астронавти на борда на Международната космическа станция (МКС)? Американците пият рециклирана урина, а руснаците- не, пише The Guardian, цитиран от Агенция Фокус. “Вкусът е като на бутилирана вода”, казва Лейн Картър, мениджър на водната подсистема на МКС от космическия летателен център Маршал на Националната космическа агенция на САЩ (NASA). “Стига да преодолееш психологическата бариера, че това е рециклирана урина и кондензат от въздуха.”


Кондензатите са дъха и потта на екипажа, използваната вода от душа и урината от животните на борда на орбиталната лаборатория. По-точно,12-те мишки, които пристигнаха с японския товарен кораб. 93 процента от водата се рециклира, според видео клип, публикуван от канадския астронавт Крис Хадфийлд по време на престоя му на МКС през 2013 година. “В състояние сме да рециклираме около 6000 литра вода допълнително за станцията всяка година”, посочва Хадфийлд.


Американците са единствените, които филтрират урината си, но и двата екипажа събират кондензат от въздуха. Те имат отделни водни системи и досега не са се споразумели как да филтират водата, според материал на Bloomberg.


От стартирането на съветската космическа станция “Мир” през 1986 година руснаците използват сребърни йони. NASA пък си служи с йод от началото на совалковата ера през 1981 година. Американците обмислят използването на сребро, тъй като не е необходимо да се филтрира преди консумация, но Картър посочва, че предпочита американците и руснаците да прилагат различни методи. По думите й това е по-разумно с оглед на възможността за възникване на проблем в една от системите.


Станцията разполага с приблизително 2000 литра водни резерви в случай на бедствена ситуация. Водата е разделена между американската и руската част. Американската рециклираща система обаче произвежда повече вода от руската. Астронавтите на NASA не само филтрират урината си, но използват и тази на руските си колеги. “Събира се в торби и след това екипажът я пренася в американската част”, обяснява Картър. “Не обработваме 100 процента от руската урина. Зависи от времето, с което разполагаме.”


“Преди да се намръщите при мисълта да пиете рециклирани урина и отпадъчна вода, знайте, че крайният резултат на рециклирането е вода, по-чиста от повечето вода, която пиете вкъщи”, казва във видеоклипа си Хадфийлд. “Благодарение на това МКС се превръща в самоподдържаща се система. Това е изключително важна стъпка към реализирането на дългосрочни експедиции извън Земята.”



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Блондинка опитва да постъпи на работа в полицията.

Възрастният шеф в полицията я поглежда и пита:

- Ще ви задам няколко въпроса. Колко е две по две?

- Ъъъъ, четири.

- Добре. Корен квадратен от 100?

- Ами, десет!

- Отлично. Кой е убил Ботев?

Блондинката замълчава.

- Не знам, - накрая казала тя.

- Добре, помислете и елате утре

Блондинката се обажда на приятелка. Тя я пита:

- Взеха ли те на работа?

- Не само, че ме взеха, но вече ми поръчаха и разследване на убийство!

 

 

към хороскоп хороскоп

близнаци

Денят ще предложи динамични социални контакти

Денят ще предложи динамични социални контакти. Бъдете