25.03.2015 08:03

Звездите могат да “пеят”

Видян 1380 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

На повърхността си звездите генерират звуци, непознати досега, показват експериментални доказателства, пише MailOnline, цитиран от Агенция „Фокус“. В условията на вакуум в Космоса, тези звуци, разбира се, не биха могли да се чуят. Откритието обаче разкрива нов начин на взаимодействие на флуиди, който може да произведе звуци с екстремно висока честота.


Откритието е дело на екип от учени, сред които е д-р Джон Пасли от Йоркския университет. Изследователите са установили, че когато намираща се близо до звездата материя - прах или газ, падне върху повърхността й, може да произведе високочестотен звук в плазмата на звездата. Д-р Пасли посочва, че явлението се среща по-често при младите звезди, които все още акумулират материя от пространството около тях. Това не би било обичаен феномен за по-зряла звезда, каквато е нашето Слънце.


Екипът е направил откритието си, изследвайки флуиди в лабораторни условия. Оказва се, че ударът върху плазма с интензивен лазер произвежда необичайни ефекти. С помощта на технология, подобна на високоскоростна камера, учените са наблюдавали движението на флуида в точката на удара. Една трилионна от секундата след лазерния удар, плазмата се движи бързо от зони с висока към зони с ниска плътност, като при това движение произвежда звукови вълни. Генерираният звук е с честота приблизително един трилион херца. Това означава, че е шест милиона пъти по-висок от звука, който може да бъде чут от бозайник. 



Етикети
,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Кирил Петков спасил Бойко Борисов. За благодарност Бойко извадил спестовна книжка и му я дал.


 

- Но аз не мога да тегля от нея!


 

- Нищо, ще внасяш!

към хороскоп хороскоп

дева

Денят е подходящ да се фокусиране върху детайлите

Денят е подходящ да се фокусиране върху детайлите.