17.12.2008 17:33

Има и Велика лютеница

Видян 51330 пъти | Коментари -6
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Напоследък мнозина преоткриват традиционните български зимни неща за хапване като лютеницата, туршията, киселите краставици и останалите, от които всички градски хора страняхме десетилетия наред. Отдавна е ясно, че трябва да се прави маркетинг на тези уникални продукти. А и на някои комбинации. Например лютеница със сирене Дунавия или лютеница с катък.
В магазините е пълно с различни видове лютеница – в повечето асортиментът е от над 20 сорта. Ако също като нас обичате този продукт, но не сте си го направили в домашни условия, ще останете доста разочаровани от предлагането в момента, защото в повечето случаи става въпрос за странно оцветено нещо на границата между доматено пюре и лютеница. Което малко прилича на оригинал и със сигурност съдържа повече консерванти и други стабилизатори, отколкото обичаме.
Вероятно по тази причина т.нар. лютеница – хорце, която всички помним от малки заради специфичния етикет а ла Денсинг Старс, се води класика. Погледнато потребителски, малко се изненадахме как на етикета й пише 150 калории за 300 грама, понеже при останалите подобно количество енергия се съдържа в 100 грама.
На пазара на лютеница обаче открихме нещо наистина велико. Въпросната лютеница е доста по-скъпа от останалите, но затова пък ще усетите вкуса и на доматите, и на чушките, и на другите й съставки. На етикета пише Велика лютеница. Тя струва 5,29 в Билла срещу 1,29 за най-евтината лютеница Апетитка. Но и разликата в класите е очевидна (по цвета) и осезаема на вкус.
Ако все пак ви се прави лютеница, макар и със закъснение, в домашни условия, издирихме за вас няколко рецепти. Най-популярните традиционни лютеници са Дупнишка, Шопска, Апетитка, Брестовец, Тревненска с моркови.   
рецепти
Лютеница Дупница

червени пиперки (сорт Капия) 10 кг
червени домати 4 кг
растително масло 500 мл (2 1/2 ч.ч.)
лютиви пиперки 20-25 бр
Захар
Сол
1. Пиперките се изпичат на нагорещена плоча и се обелват;
2. Почистват се от семето и дръжките, смилат се и се задушават в растителната мазнина;
3. Доматите се измиват и нарязват на четвъртинки;
4. Смилат се и се прибавят към пиперките заедно със захар на вкус;
5. Сместа се посолява на вкус и се вари на тих огън до сгъстяване;
6. Към края на варенето се прибавят целите лютиви пиперки леко препечени на нагорещена плоча;
7. Готовата лютеница се изсипва в бурканчета, докато е топла, затваря се и се стерилизира 30 минути (след завиране на водата).

Шопска Лютеница
червени пиперки (сорт Капия) 10 кг
червени домати 5 кг
Оцет 100 мл (1/2 ч.ч.)
растително масло 400 мл (2 ч.ч.)
Захар 200 г (1 ч.ч.)
Магданоз 2 връзки
Чесън 2 глави
Сол
1. Пиперките се изпичат на нагорещена плоча, обелват се, почистват се от семето и дръжките и се смилат;
2. Доматите се измиват, нарязват се на четвъртинки, смилат се и се варят до полуомекване заедно с растителното масло, оцета, захарта и солта;
3. Прибавят се смлените пиперки;
4. Сместа се вари до сгъстяване;
5. Малко преди свалянето й от огъня се прибавят ситно нарязаните магданоз и чесън;
6. Лютеницата се изсипва в буркани, докато е още топла, затваря се и се стерилизира 30 минути (след завиране на водата).

Лютеница Апетитка
червени пиперки 10 кг
червени домати 4 кг
лютиви пиперки 20 бр
Чесън 2-3 глави
Магданоз 4 връзки
растително масло 1 л
Сол

1. Пиперките се почистват от семето и дръжките, посоляват се леко отвътре и се пържат в обилно количество вряща мазнина, докато се кожичката им започне да се отделя, след което се обелват;
2. Доматите се измиват, нарязват се на ситво и се задушават в растително масло;
3. Към получения сос се прибавят ситно нарязаните лютиви пиперки, чесън и магданоз;
4. Пиперките се нареждат в буркани, като се заливат с приготвения сос;
5. Затварят се и се стерилизират 30 минути (след завиране на водата).


Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 17 октомври 21:00ч.

Ледена смърт

Режисьор: Доминик Сена
В ролите: Гейбриъл Мач, Алекс О'Лафлин, Кълъмбъс Шорт, Кейт Бекинсейл, Том Скерит, Шон Дойл, Башар Рахал

виц на деня

Блондинка опитва да постъпи на работа в полицията.

Възрастният шеф в полицията я поглежда и пита:

- Ще ви задам няколко въпроса. Колко е две по две?

- Ъъъъ, четири.

- Добре. Корен квадратен от 100?

- Ами, десет!

- Отлично. Кой е убил Ботев?

Блондинката замълчава.

- Не знам, - накрая казала тя.

- Добре, помислете и елате утре

Блондинката се обажда на приятелка. Тя я пита:

- Взеха ли те на работа?

- Не само, че ме взеха, но вече ми поръчаха и разследване на убийство!

 

 

към хороскоп хороскоп

телец