17.12.2008 09:27

“Криза с коледните елхи”

Видян 2099 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Който все още не си е купил коледно дръвче за предстоящите празници, със сигурност ще трябва да го направи до края на тази седмица. На пазара се предлага голямо разнообразие от елхи, борове и най-различни аксесоари, с които можем да декорираме и да създадем празнична атмосфера. В големите супермаркети изборът като че ли е най-голям, но и на малките пазарчета не липсва такъв. Тази година се отчете поскъпване с около 30% на коледните дръвчета, без които почти никой дом не прекарва Коледата.  След една напрегната година, в която почти всичко -­ от храните до петрола, поскъпна, ценовият скок достигна последния си сезонен пик, като удари и коледната елха. В света се заговори  дори за “криза с коледните елхи”.


Живите коледни дръвчета, които се продават в саксия, са най-скъпи, но пък и най-актуални тази година. Специалистите съветват да отнесем в дома си именно такова дърво, защото освен че са най-красиви, след празниците собствениците им могат да се включат в кампанията на WWF и да засадят напролет дръвчето си на Витоша в рамките на българската инициатива “Коледна гора”. Така всяка година коледната гора се разраства. Техните цени започват от 50 лева, като могат да достигнат и до 250-300 лева в зависимост от големината им. За 100 лв. обаче може да се намери жива елхичка в саксия със средна големина, която е подходяща за украсата на апартамент.


Естествените дръвчета, заради които се появява проблемът с изсичането на горите и нарушения природен баланс, не са много търсени вече, но пак има хора, които ги купуват. Техните цени са много по-ниски. Можем да намерим хубава и кичеста елха с дължина 60-80 см на цената от 18-20 лв. Двойно по-големите струват 40 лв. Ако дръвчето не е толкова претенциозно, има по-малко клонки и неугледен вид, то тогава ще платим само десетина лева.


Много популярни си остават изкуствените елхи. Те са създадени, за да не се изсичат горите и точно затова са толкова предпочитани от хората. Не можем да пропуснем и другите им предимства като например, че не цапат много, а и могат да бъдат използвани догодина. Техните цени зависят от височината им и от броя на връхчетата - колкото са повече, толкова коледното дръвче е по-скъпо. Най-евтините, които могат да се открият по магазините, струват около десетина лева , но са със символична големина и не привличат окото. Хубавите изкуствени елхи варират между 50 и 150 лв. Те са високи по 1.50м или 2м и имат много връхчета.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


"Моля, не повръщайте под масите! И там има ора..." - Надпис във врачанска кръчма

към хороскоп хороскоп

телец