Свързани новини

16.09.2013 10:09

Първият учебен ден е!

Видян 1465 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

В цялата страна ще бъде открита тържествено новата учебна година. Близо 756 хиляди ученици и 127 хиляди учители ще влязат в класните стаи днес.


За първи път класната стая ще прекрачат 63 596 българчета - почти толкова, колкото и в последните две години. В София обаче се очакват 700 първокласници повече. Според експертите това се дължи най-вече на непреставащата миграция към столицата в търсене на работа и препитание.


17 училища в цялата страна ще бъдат закрити заради липса на деца, в 62 училища ремонтите ще продължат и след първия учебен звънец, съобщава БНТ. Дори и да има незавършени ремонти, няма да има училище, което да не посрещне възпитаниците си, обеща просветният министър Анелия Клисарова. Остават обаче поредица от нерешени въпроси, като факта, че само 3% от българските учителите са под 29-години.


Всички безплатни учебници от 1 до 7-ми клас вече са в училищата. Те струват на държавата близо 20 млн. лева. За втора година училищата ще приемат и 5-годишни деца. В цялата страна е подсигурено целодневно обучение за всички деца до 4 клас. По цял ден в класната стая ще могат да прекарват и учениците до 8 клас на средищните учебни заведения, припомня Днес.бг.


От Просветното министерство имат амбицията да модернизират от тази година класните стаи в цялата страна с интерактивни дъски, таблети и безжичен интернет. Обмисля се и въвеждането на социален пакет за млади учители, за да се привлекат повече педагози под 30-годишна възраст.


Новата учебна година започва и в някои от университетите у нас. Премиерът Пламен Орешарски ще открие новата академична година в Университета за национално и световно стопанство. Официално начало на учебните занятия ще бъде дадено още в Медицинска академия и в Националната спортна академия.


През тази учебна година учениците ще имат общо 5 ваканции и два неучебни дни - 21 и 23 май, когато ще се проведат матурите и изпитите след 7-ми клас.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Възрастна дама иска да паркира колата си. Намества се между колите и блъска предната кола. След това блъска и задната.

Към нея бавно се приближава полицай и пита вежливо:

- Мадам, по слух ли паркирате?

към хороскоп хороскоп

водолей