Свързани новини

12.09.2013 16:09

755 674 ученици и 127 125 учители прекрачват прага на школото

Видян 1341 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Първокласниците, които тръгват на училище в понеделник, са 63 596, от общо 755 674 ученици в цялата страна, стана ясно от думите на министъра на образованието Анелия Клисарова. 127 125 е броят на всички преподаватели в страната, допълни тя.


От министерството посочиха, че всички необходими учебници и помагала са отпечатани и доставени в страната още на 23 август, а за закупуването им са предоставени над 20 млн. лева.


Въпреки трескавата подготовка за началото на школската година, 77 училища, детски градини и обслужващи звена в страната няма да успеят да приключат с ремонтите на време, алармира министърът. По думите й от началото на годината до 9 септември са извършени над 1443 основни и текущи ремонти. У нас има 2614 училища, заедно с частните, сочат данните на МОН.


Клисарова подхвана и успеха на учениците. Броят на напусналите възпитаници през изминалата година е 3844, 1442 са отстранени, заради отсъствия. Двойкаджиите, излезли от системата са 62, а 2340 деца са прекратили образованието си по социални и семейни причини.


От министерството са помислили и за децата на бежанците, идващи в страната ни покрай конфликта в Близкия Изток. Ще бъде осигурена сграда в столичния квартал Враждебна, където тези деца да могат да учат, уточни Клисарова. Плановете са хлапетата да минат 6-месени курсове на български език, за да бъдат интегрирани към нашите учители, поясни Клисарова.


Образователният министър отчете и резултатите от септемврийска сесия на държавни зрелостни изпити. 3376 абитуриенти са положили усилия върху финалния школски тест по български, а 7425 на втори изпит. Резултатите по БЕЛ са малко по-добри в сравнение с миналата година, но продължават да преобладават средните и слабите оценки, негативно изтъкна Клисарова. От по-масовите предмети най-малко двойки има по биология и история. Шокиращо или не, но най-високи резултати зрелостниците отчитат в чуждите езици, поясни министърът.


Клисарова завърши отчета си с доста стряскаща статистика. По думите й в следващите 10 години се очаква повече от 50 на сто от учителите да бъдат в пенсионна възраст, а сега едва 3 процента са по-млади от 29 години.


Целият педагогически състав в страната сега наброява 127 125 души и в момента системата изпитва недостиг само на учители по английски език и то в малките населени места. Въпреки това според министъра трябва да бъдат взети мерки, за да не останем без преподаватели след няколко години. Много е важно заплащането, трябва да помислим и за условията на труд, както и да стимулираме младите хора да учат педагогика, призна тя.


Като потенциални мерки образователният министър посочи стимулирането на университетите да отпускат повече места държавна поръчка за педагогическите специалности, да има и стажантски програми за учащи. Мисли се и да има социален пакет за млади учители, които са готови да започнат работа в малките населени места, издаде  Клисарова.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня



- Мамо, излизам. Да купя ли нещо?

- Купи си апартамент и се махай! На 45 си вече.

към хороскоп хороскоп

близнаци