Свързани новини

13.03.2013 12:56

Българите - в дъното на материалните лишения

Видян 1142 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Поради ниските си доходи на бедност е изложено средно 17 на сто от населението на Евросъюза, констатира анализ на Евростат за показателите за риска от бедност или социално изключване сред страните на ЕС-27.


Равнището на риск от бедност се е увеличило с 0,5 процентни пункта за ЕС като цяло през 2011 г. в сравнение с 2010 г., отчита европейската статистика.


Сред страните с най-висок риск от бедност са България и Румъния - 22 на сто, Испания - 21,8 на сто, Гърция - 21,4 на сто, Литва - 20 на сто, Латвия - 19 на сто и др. Най-нисък риск от бедност е отчетен в Чехия - 9,8 на сто, Холандия - 11 на сто, Австрия - 12,6 на сто, Дания и Словакия - 13 на сто, пише БТА.


Друг аспект от анализа констатира, че близо 9 на сто от населението на ЕС живее в материални лишения.


Този аспект отчита делът на хората, чийто живот е засегнат от липсата на ресурси и те не могат да си позволят половината от следните условия за нормален живот: не могат да си платят сметките за комунални услуги или взета ипотека и кредит; не могат да си позволят почивка от една седмица далече от дома; не могат да се хранят всеки втори ден с месо, пиле или риба; не могат да си позволят неочаквани финансови разходи; не могат да си позволят кола, телевизор или телефон, както и им е трудно да се отопляват адекватно.


По този показател най-малко са засегнати хората в Люксембург и Швеция /1,2 на сто/, Холандия /2,5 на сто/ и Дания /2,6 на сто/. В дъното по материални лишения са хората в България - над 40 на сто, Латвия - над 30 на сто, Румъния и Унгария - над 20 на сто, и др.


Близо 37 на сто от хората в ЕС не биха могли да си позволят неочаквани финансови разходи, като този показател измерва способността на едно домакинство да покрие непредвидени харчове в размер на 1/12 от сумата, получавана за прага на бедност.


Тези непредвидени разходи се изразяват финансово от 106 евро в Румъния до 1 627 евро в Люксембург.


Най-малко хора съобщават за подобни затруднения при неочаквани харчове в Норвегия, Дания, Люксембург, Ирландия, Австрия, Холандия и Швеция - около 25 на сто.


В България и Литва около 60 на сто от хората не могат да си позволят непредвидени разходи. В дъното са гражданите на Латвия и Унгария - 80 на сто от тях са неподготвени за неочаквани финансови разходи.


Анализът констатира още, че прагът на бедността варира значително между държавите-членки на Евросъюза, като стойностите му са паднали през последните години в следствие на икономическата криза.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


"Моля, не повръщайте под масите! И там има ора..." - Надпис във врачанска кръчма

към хороскоп хороскоп

лъв