Свързани новини

01.10.2012 16:37

Испанска трупа ще провокира публиката на Sofia Dance Week

Видян 1660 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Испанската трупа Thomas Noone Dance вече е в България и ще представи своите две представления Glitch и Bound на 2 октомври от 20.00 часа в зала 2 на НДК. След спектакъла ще има и разговор с публиката.


Thomas Noone Dance (TND) е трупа за съвремен танц, основана през 2001 г., превърнала се в една от най-атрактивните компании в областта на танца в Испания. Thomas Noone Dance изследва границите на техническите възможности на тялото, за да ги използва оптимално за предаването на емоционални състояния и драматургични ситуации. В представленията им участват артисти от различни области на съвременното изкуство – композитори, музиканти, художници, което ги прави изключително интердисциплинарни, смесващи разнообразни техники и средства.


Досега трупата е реализирала 14 спектакъла, някои от които с чужди хореографи като Ederson Rodrigues Xavier (Бразилия – Холандия) и Johannes Wieland (Германия – САЩ). Участвала е на множество фестивали в Испания и чужбина. През 2008 г. Thomas Noone Dance инициира проекти, свързани с образователни и социокултурни дейности, от които произлизат и нови стратегии за комуникация с публиката. Организира уъркшопове, курсове, образователни програми и дискусии.


GLITCH - BOUND


 


Glitch-Bound е най-новата постановка на Thomas Noone Dance, която се състои от две части. В представлението трупата продължава да търси нови изразни средства, запазвайки характерния си стил. Спектакълът на Thomas Noone Dance гостува на SOFIA DANCE WEEK с подкрепата на Институт Сервантес-София и Испанско посолство в България.


GLITCH


 


Glitch означава „ малък недостатък или несъвършенство, водещо до грешка”. Вероятно произлиза от думата за „подхлъзвам се, правя неволна грешка” на идиш или от немската дума за „плъзгам се”. Изразява изследване на механизмите, които отключват емоционалността на публиката. Glitch е експеримент, който създава схеми, пораждащи определени очаквания, след което ги саботира или преустановява чрез бурлескова смяна на темпото, отстраняване на участници и преобръщане на роли. Целта е чрез хореографията да се изгради диалог, в който участниците никога не постигат очакваната връзка, но не защото не искат да се вслушат в партньора. Те продължават да търсят начини за комуникация. Във всички аспекти на взаимодействие между хората се случва glitch, подхлъзване. Но желанието ни за получаване на пълноценен диалог е също толкова същностно за човешката природа, колкото и самото подхлъзване.


 


BOUND


 


Bound означава „да ходиш или да тичаш с подскоци”, „ограничен или затворен на определено място”, „задължен от закона, обстоятелствата или дълга да направиш нещо”, „свързани заедно”.


Bound се занимава с въпроса какво означава творческата свобода както в контекста на конкретното представление, така и в по-общ план. За да имаш наистина свободата да интерпретираш, трябва да бъдеш изключително дисиплиниран в подхода си и да владееш изразното си средство до съвършенство. Това поражда друг привиден парадокс: крайната взискателност води до свобода, или с други думи, пълното подчинение на един принцип и придържането към него носи освобождение.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

козирог

Днес се фокусирайте върху вашите професионални цели

Днес се фокусирайте върху вашите професионални цели.