Свързани новини

28.09.2012 12:11

Разтърсващи снимки с измислен текст взривяват социалните мрежи

Видян 8352 пъти | Коментари 0
Гласували 8 рейтинг: 3.8750
много слаба слаба добра много добра страхотна

Разтърсващи снимки на деца пострадали от насилие, плачещи майки, негърчета умиращи от глад и убити животни обикалят социалните мрежи, предизвиквайки емоциите на милиони потребители и желанието им за споделяне и коментиране на видяното. Оказва се обаче, че повечето от тези "обикалящи" снимки биват нарочно пускани в мрежата с цел измерване на потребителското поведение и генериране на посещаемост, разкриват експерти по виртуални технологии.Често снимката е истинска, но текстът под нея е подвеждащ и неверен.


 


Най-пресният пример е снимка на матадор, който стои в поза "Мислителят", а до него е застанал ранен бик. Текстът под снимката гласи:


 


Тази невероятна картина е повратната точка, маркирала края на кариерата на матадора Алваро Mунеро, изпаднал в разкаяние по средата на борбата, когато разбира, че животното не иска да се бие с него. От този момент, матадорът става заклет враг на коридата. (На снимката изражението на бика сякаш му говори - Бях тежко ранен от пикадори, но аз не искам да се бия с теб, не искам, дори когато твоите приятели ме раниха толкова силно, въпреки че не съм им направил нищо лошо). Mунеро разказва за този бой: В един миг, погледнах бика. Той стоеше пред мен и ме гледаше. Просто стоеше и гледаше, без дори да опита да ме нападне. Той - самата невинност, такава, каквато всички животни таят в очите си, ме гледаше с молба за помощ! Беше като вик за справедливост и някъде дълбоко в мен разбрах, че ми се моли като на Господ: "Аз не искам да се бия с теб, моля, пощади ме, та аз не съм ти направил нищо лошо. Убий ме, ако искаш, нека бъде волята ти, но аз не искам да се боря с теб." И аз, прочитайки това в очите му, се почувствах като най-долния боклук на земята и спрях боя. След това станах вегетарианец и се изправих срещу бикоборството.


 


Самият Алваро Мунеро обаче отрича историята, оказва се, че човекът на снимката е Франциско Хавиер Санчес Вара, а историята е измислена от испанският мелодраматист и писател Антонио Веласко и публикувана във вестник El País през 1995 г. Истината е точно обратната на разказаното - Мунеро е ранен и бикът го оставя жив.


 


Така или иначе снимката предизвиква широк отзвук по целия свят, милиони споделяния в социалната мрежа Facebook и блогове, стотици хиляди коментари за и против бикоборството. Припомняме, че само преди дни конституционния съвет на Франция отхвърли призивa от активисти за правата на животните, искащи да се забрани тази жестока практика в страната. Според тях битките с бикове са категоризирани като жестокост към животните. От своя страна съдиите заявиха, че "традиционните" битки, които се провеждат в райони от Южна Франция, "не вредят на защитените конституционните права на хората", иформира Би Би Си. Статистиката сочи, че всяка година в борба с бикове загиват повече от 1000 бика, предаде АФП. Въпреки че бикоборството започнало от Испания, от век и половина то усилено завладява и територията на Франция. Битките, известен като "корида“, са особено популярни в във френските области Ним и Арл. В региона на Каталуня в Испания вече е в сила забрана на бикоборството, след като депутатите гласуваха за него миналата година. Това е и първата подобна забрана в континенталната част на страната. Според кореспондентът на ББС в Париж Кристиан Фрейзър проучване сред общественото мнение на Франция е показало, че 48% от хората са дали своята подкрепа за забраната. Тези резултати са с в противовес на по-ранни проучвания, в които две трети от френския електорат са били за забраната на боевете. В подкрепа на бикоборството по-рано този месец се изказа и роденият в Испания вътрешен министър на Франция Мануел Валс. По подобие на Испания борбата с бикове са забранени за някои части на Франция. Заради отказа на Конституционния съд във Франция, от групата за правата на животните обмислят да се обърнат по въпроса и до Европейския съд по правата на човека.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Във Фейсбук:


 

- Здравейте група! Пия билката шафран, но не знам за какво помага


 

Коментар:


 

- И аз пия ракия - без да знам за какво помага...от 36 години, най-редовно без да пропускам вечер...

към хороскоп хороскоп

везни

Днес може да се наложи да вземете трудни решения

Днес може да се наложи да вземете трудни решения,