Свързани новини

17.07.2012 14:01

Работата също разболява

Видян 2091 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Независимо дали сте цял ден на крак или зад бюрото, рано или късно ще се озовете в капана на една от типичните офис болести. Има ли начин да предотвратите това и кои са най-честите професионални заболявания? Тревожен е фактът, че почти всеки човек, след няколко години трудов стаж, от служител се превръща в пациент. Проблемите се задълбочават не само с натрупващите се години стаж, но и с възрастта. И дори след напускане на работа или след пенсиониране, здравословните проблеми не отшумяват напълно. Неблагоприятните условия за работа (липса на вентилация, климатици, електромагнитно поле, липса на добро осветление) не след дълго водят до:

 

 

Главоболие

 

Комбинацията от непрекъснат шум на работното място, взирането 8 часа в монитора, липсата на достатъчно кислород в помещението обикновено води до хронично главоболие. За да предотвратите появата му си правете на често почивки от компютъра, излизайте от време на време на чист въздух и пийте достатъчно течности. Срещу главоболие помага и масаж в областта на слепоочията. Но, ако не подейства, е време да отскочите до аптеката за нещо по-ефикасно.

 

 

Тромбоза

 

Тя е резултат от заседналия начин на живот и 8-часовата работа в седнало положение,  при което се влошава кръвообръщението и се стига до образуване на тромби най-често в кръвоносните съдове на краката.  Как да се предпазите? Не пропускайте обедната почивка и разходката до близкото заведение, не пускайте корени пред бюрото, а се разтъпквайте от време на време. 

Разширени вени

Ако работата ви е свързана с продължително стоене изправени, ако стегнатите дрехи и високите токчета са част от служебната ви униформа, ако работите в доста горещо помещение, то няма да е странно, ако страдате от разширени вени. Как да се предпазите? Избягвайте продължителното стоене, а когато сте седнали, не кръстосвайте крака, тъй като така нарушавате кръвообръщението. Придържайте се към средно високите обувки (около 2-3 см) и широките дрехи. 

 

 

Хронична умора

 

Ако редовно се прибирате след работа като пребити, отпаднали, с болки в кръста, гърба, врата, то навярно всичко идва от неправилната ви позиция на работното място, прекалено физическо натоварване, неудобен стол и прочие. Решението е да не се застоявате в една и съща позиция дълго време, да се разхождате и да се сдобиете с удобен стол. 

 

 

Очни болести

 

Най-често ставате жертва на т.нар. синдром на компютърното зрение. Използвайте очила за компютър, капки за очи (т.нар. изкуствени сълзи), правете си гимнастика на очите и често си давайте почивка от компютъра.



 

 

Затлъстяване

 

Този проблем е резултат отново от липсата на движение, а също и от нездравословната храна, която обикновено се консумира в работно време. Стремете се да ядете повече плодове и зеленчуци в офиса, да пиете много течности и забравете за асансьора. 

 

 

Болки в раменете, ръцете, китките и дланите

 

 

Те са резултат от ежедневното натоварване на ръцете. От такива болки страдат както хора, работещи с компютър (и по-точно се получават от мишката), така и хора, извършващи физически труд с ръцете си (фризьори, шивачи, хамали, бояджии и т.н.). Лечението обикновено  се изразява в лечебна гимнастика, нагревки, носене на стягаща лента за китката. Използвайте и ортопедична подложка за мишка, така че да намалите напрежението в китката. 

 

 

Алергия

 

 

Климатиците в офиса или наличието на прах могат да ви доведат някоя алергия и инфекция, чиито най-чести симптоми са кихане, кашляне и хрема. За да предотвратите това, проветрявайте често помещението, избърсвайте редовно бюрото си, тъй като по него има не само прах, но и много бактерии, мийте често ръцете си.




Етикети
, , ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Жената по природа е много добра, може да прости на един мъж дори и да не е виновен...

към хороскоп хороскоп

рак