30.10.2008 10:03

Биволски ден

Видян 6280 пъти | Коментари 0
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Има дни, посветени на какво ли не - на борба срещу... и на борба за....С тях се занимават организатори от всякакъв ранг, както и заинтересувани артисти и певци. За разнообразие или за центриране, според това какво ни е необходимо, можем и ние специално за себе си да правим тематични дни. Например "биволски" ден - все отнякъде трябва да се започне (не става дума за търкаляне в калта, а за храна). И на днешния ден например какво му е, та да не го нарочим за по-специален. Освен това има и строго научни основания,освен гастрономически, да се спрем на биволското. Да започнем с млякото. Прясно в големия град няма откъде да намерим, но кисело има. "Пършевица" продава 300 грама при масленост 6,5% за 1.08 лева, "Бор Чвор" - 300 грама, масленост 7% - 96 ст. "Роса" 370 грама - за 88 ст. Виждате разликата в цената, на какво се дължи, не е известно, но не е чак толкова голяма, като се има предвид, че количеството, което се произвежда, не прави кой знае каква печалба, освен име, което също е важно, или би трябвало да е. Има понякога в магазините и биволски кашкавал.


> Биволското мляко е феноменален биологичен продукт. Аминокиселинният му състав, сравнен със съдържанието на незаменими аминокиселини в кокошето яйце, което служи за "идеална" скала, е с много високо равнище - 85,08%. В сравнение с кравето мляко то е много по-богато на калций и фосфор, както и на витамини А, Е, С, съдържа 2 пъти по-малко вода и е с 2 пъти по-висока масленост, има висока устойчивост на радиационно влияние. По принцип биволите са много устойчиви на заболявания, към които другите млекодайни животни са възприемчиви. Досега няма регистриран случай на заболели биволи от "луда крава". И това, естествено, ни отвежда по-нататък - към биволското месо. То е по-тъмночервено от говеждото, съдържа 40% по-малко холестерол, 55 % по-малко калории, 13% по-малко мазнини, 11% повече протеини и 11-12% повече минерални вещества и витамини от говеждото.


> Прясно биволско месо не може да намерите в града, но колбаси има. "Меком" правят обикновена и кайзер пастърма. Сушеницата и суджукът им от биволско месо са с около левче по-скъпи от шраусовите и за английски говорящите пак са наречени сътветно"flat sausage" и " ring of sausage", цените - 23.90 лв. и 23.40 лв.


> Биволовъдство у нас е от незапомнени времена - още от седми век - според проф.Марина Цанкова - председател на Националната асоциация на биволовъдите. През 1905 г. биволите у нас са били най-много - 477 хиляди, през 1948 са 304 хиляди и намаляват все повече с годините. Сега отглеждането на биволи става все по-атрактивно, защото от ЕС отпускат по 200 евро на глава добитък, а отделно от националния генофонд се получават по 100 лева. На последното биволско изложение с породата"българска мурра" шампион стана 10-годишната биволица Петя от добричкото село Овчарово, а голямата награда "грабна" бикът Гриша от село Васил Левски.


> Ако помните, преди няколко години лидерът на ДПС и сегашният министър на земеделието имаха грандиозни планове за развитие на биволовъдството ни и за внос на биволи от Индия, но нищо не излезе. А сега и двамата си имат далеч по-тежки грижи.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Възрастна дама иска да паркира колата си. Намества се между колите и блъска предната кола. След това блъска и задната.

Към нея бавно се приближава полицай и пита вежливо:

- Мадам, по слух ли паркирате?

към хороскоп хороскоп

риби

Днес е възможно да се почувствате малко изгубени сред буря от емоции

Днес е възможно да се почувствате малко изгубени сред