Галерия Vivacom Art Hall Оборище 5 представя изложба живопис на Зара Мащенко

Свързани новини

27.04.2022 17:41

Откриват изложба на Зара Мащенко

Видян 1621 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Галерия Vivacom Art Hall Оборище 5 представя изложба живопис на Зара Мащенко. Официалното откриване ще се състои на 28.04.2022 г. от 18:30 ч. в Салонната зала на Галерията и ще продължи до 07.05 2022 г. /вкл./ Изложбата ще представи на любители и колекционери 50 бр. произведения на авторката: "Обич“, "Съвършенство", "Празник в душата", "Нежност", "Прощавам ти за всичко" и много други. Всички картини на Зара Мащенко са рисувани с маслени бои и с пръсти. Тя е първата, която въвежда тази техника. Зара Мащенко е българска художничка, известна като „Кралицата на цветята“. Родена е на 16 ноември 1936 г. в  София.


 


Завършва Държавното хореографско училище, специалност „Балет“, но съдбата ѝ определя съвсем различно бъдеще. Всичко започва през 80-те години на XX век в Киев, Украйна, в периода, когато е омъжена за известния руски кинорежисьор Николай П. Мащенко ( "Пътят към София"). Една сутрин, след странен сън за своята майка, представящ я с картина и запалена свещ в ръка, тя решава да пресъздаде видяното.


 


 


Всяка творба на авторката е с изключително усещане за живопис. Платната ѝ говорят за любов, красота, понякога и за тъга. Картините са психологически етюди, разказващи невероятна човешка история. Чрез картините си споделя и своята житейската философия, основана на много обич, вяра, надежда и доброта. Художничката има над 5 000 картини. Реализирала е над 70 самостоятелни изложби в България и чужбина - Австрия, Германия, Франция, Италия, Белгия, Кипър, Гърция, Бразилия, Русия и др. Зара Мащенко умира на 7 февруари 2019 г. в дома си в София.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Разговор между богаташ и новата му руса любовница:
- Миличка, трябва да ти призная нещо. Женен съм.
- Ох, така ме изплаши! Помислих, че яхтата не е твоя…

към хороскоп хороскоп

близнаци

Денят ще предложи динамични социални контакти

Денят ще предложи динамични социални контакти. Бъдете