Свързани новини

30.06.2021 18:00

Държавите-членки на ЕС призоваха за прекратяване на отглеждането на кожи в ЕС

Видян 1806 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

На 28 юни холандското и австрийското правителство представиха съвместна нота в Съвета, която призовава Европейската комисия да предприеме действия за окончателно прекратяване на отглеждането на кожи в ЕС заради хуманното отношение към животните, етиката, както и заради здравните рискове за хората и животните. Инициативата е подкрепена от още десет държави, сред които е и България, съобщиха от Четири лапи.


Австрия и Нидерландия поеха инициативата за съвместна нота, с която да призоват Комисията


за подходящи действия за прекратяване на отглеждането на животни за ценни кожи в Европейския съюз. В документа се казва: „Ние, заедно с подписалите нотата, вярваме, че след като много норки бяха избити и няколко държави-членки забраниха отглеждането и развъждането на животни за ценни кожи в собствените си страни – е настъпил моментът Европейският съюз да направи крачка напред по тази тема и да изрази своето уважение към хуманното отношение към животните и желание за прекратяване на тази икономическа дейност, която без съмнение е вредна за благосъстоянието на животните, отглеждани в малки клетки с единствената или основна цел за получаване на ценни кожи.“


Освен проблемите с хуманното отношение към животните, свързани с производството на кожи, има и значителни опасения за общественото здраве. От април 2020 г. до момента, над 400 ферми, отглеждащи норки за ценни кожи в цяла Европа станаха огнища на COVID-19. Само преди дни SARS-CoV-2 беше открит при норки в още четири ферми за кожи в Испания и още две в Полша. Въпреки засилените мерки за биосигурност, вирусът бързо се разпространява между норките и също така може да се предава от хората на норките и от норките на хората. Това създава подходяща среда за възникване на мутации и може да намали ефикасността на ваксината.


Подписалите нотата „искат от Европейската комисия да проучи възможностите за постоянна забрана на отглеждането на кожи в ЕС и да представи законодателно предложение за постигане на тази цел“. От организация за защита на животните ЧЕТИРИ ЛАПИ приветстват, че България се присъединява към този призив и че за първи път изразява ясна позиция за прекратяване на отглеждането на животни за ценни кожи:


„Надяваме се, че подкрепата на България по тази ясна европейска позиция за повече хуманност към животните ще бъде първа стъпка към прекратяването на тази жестокост в България. Аргументите за край на това жестоко отглеждане на хиляди норки всяка година са повече от достатъчно и е време да покажем, че можем да бъдем по-добри и да оценим адекватно рисковете“, каза Магдалена Пенева, ръководител на отдел „Програми“ в българския офис на ЧЕТИРИ ЛАПИ.


„Приветстваме инициативата на австрийското и холандското правителство и подкрепата на още десет държави-членки“, каза Пиер Султана, директор на офиса по европейски политики в ЧЕТИРИ ЛАПИ. „По-голямата част от европейските граждани подкрепят забраната за отглеждане на кожи и призоваваме Комисията да чуе техния глас!“


„Браво на холандското и австрийското правителство за този документ. Въпреки че част от държавите-членки вече са забранили отглеждането на животни за ценни кожи, това, че тази практика все още продължава в ЕС, е морално неприемливо. След като държавите-членки добавиха своя глас, призовавайки за премахването на това отглеждане, Комисията трябва да действа.“, коментира Райнеке Хамелерс, директор на Еврогрупата за животните.


Д-р Джоана Суабе, старши директор по връзки с обществеността в Humane Society International Европа допълва: „Видовете, отглеждани във ферми за кожи, са напълно неподходящи за интензивно държане в затворени клетки. Тази практика по своята същност е нехуманна. Не можем да подобрим смислено хуманното отношение към животните във фермите за кожи. Всъщност всеки опит за въвеждане на стандарти за благосъстояние би донесъл малко подобрение в живота им и би бил равносилен на легитимиране на жестока и остаряла практика, която трябва да бъде превърната в история. Единственият път напред е държавите-членки да прекратят за постоянно отглеждането на кожи в Европа. "


„Съществуващата програма за сертифициране на хуманното отношение в промишлеността за ферми за кожи е неадекватна и не решава присъщите опасения за благосъстоянието, свързани с отглеждането на диви животни в малки клетки“, заявява Джон Виндинг, председател на Fur Free Alliance. „Сертификатите и етикетите не са решението на проблемите с благосъстоянието при отглеждането на животни за ценни кожи, поради което подкрепяме призива за прекратяване на отглеждането на животни за ценни кожи“.


Държавите не са сами в призива си за прекратяване на отглеждането на животни за ценни кожи.


Скорошно проучване на общественото мнение, проведено от YouGov във Франция, Италия, България, Унгария, Естония и Словакия, поръчано от ЧЕТИРИ ЛАПИ и Еврогрупата за животните показва, че гражданите на ЕС подкрепят спешни действия на ЕС за прекратяване на отглеждането на животни за ценни кожи, за да предпази здравето на европейските граждани и животни.


Гражданите на ЕС призовават Съюза не само да защитава човешкото здраве след COVID-19, но и да прекрати страданията на животните. Повече от 500 000 души вече са подписали петиция, призоваваща за прекратяване на търговията с кожи. Сега гласовете им се отразяват в исканията на държавите-членки.


Множество държави-членки на ЕС вече наложиха национални забрани за производството на ценни кожи и много учени призоваха за прекратяване на отглеждането на норки в името на общественото здраве и безопасност. На тази основа за подкрепа за прекратяване на отглеждането на животни за ценни кожи, сега Европейската комисия трябва да засили и разработи план за подпомагане на държавите-членки за премахване на практиката в Европа.


От ЧЕТИРИ ЛАПИ призовават и за национална забрана на отглеждането на животни за ценни кожи в България възможно най-скоро.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

риби

Днес е възможно да се почувствате малко изгубени сред буря от емоции

Днес е възможно да се почувствате малко изгубени сред