Свързани новини

10.01.2021 09:41

До 10 дни изолация за нормална психика, най-уязвими са тийновете и пенсионерите: Какво да правим с времето в карантина

Видян 2697 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

        Защо страни като Франция и Италия намалиха карантината до 7 и 10 дни съответно? Защото в тях се отделят достатъчно пари за психично здраве - у нас при управлението на ГЕРБ финансирането за него мина далеч под санитарния минимум, и имат изследвания. Те доказват категорично: 10 дни е маскималният срок, в който човек може да запази нормална психика в изолация.
Най-големите жертви на липсата на нормално социално общуване са две групи хора - едната са децата, особено тийнейджърите, другата са пенсионерите. Когато тези правила биват нарушени, много хора си внушават, че страдат от коронавирус и стигаме до фиксирания от доц. д-р Велизарова от белодробната болница феномен, че над половината, а честно казано - поне 70% от хоспитализираните всъщност са възрастни хора, които просто се страхуват да останат у дома. Особено, ако живеят сами.
Страховата невроза е само една от възможните заплахи за психиката на човека, когато бъде принуден да се подчинява на повече от нормалната за възприемане изолация, категорични са и италианските, и руските, и българските психолози и психиатри. Психозите са също неприятно развитие на липсата на душевно равновесие, които се развива при наложена десоциализация.
При тийнейджърите пък е важен друг феномен - училището не е само образователна институция, но е и социализация за младите хора, която не може да бъде заменена от виртуалното общуване, включително от дистанционното обучение. Още повече, ако се вярва на резултатите от специално изследване по поръчка на Столичната община преди корона-карантините, над половината 53% от тийнейджърите в София имат психически проблеми, а 10 на сто от тях - психически заболявания. Никой не помисли за тези факти


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

- Каква е разликата между мъжа и микровълновата печка?

  Никаква, след 30 секунди всичко е готово.

                 

към хороскоп хороскоп

стрелец