Свързани новини

25.11.2020 18:00

Радиохорът първи на конкурса Сибелиус с Бохемска рапсодия на Фреди

Видян 3656 пъти | Коментари 1
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

 Детският хор на БНР спечели първа награда на Осмия международен конкурс  Ян Сибелиус Фест – Финландия. Радиохорът стана безапелационен победител в категория „Детски хорове до 16-годишна възраст.“


Фестивалът, посветен на финландския композитор Ян Сибелиус, се провежда всяка година в гр. Турку с участието на музиканти от цял свят в четири различни конкурса: за хорови състави, музиканти - инструменталисти, певци и композитори.  Тазгодишното издание се проведе дистанционно.  Класата на Детския хор на БНР беше оценена от престижно международно жури с председател Михаил Славкин, диригент на Детския хор „Преображение“ при Съюза на композиторите в Русия, и членове Микеле Джозиа (Италия) и Татяна Руднева (Казахстан).


Детският радиохор спечели първа награда в категорията „Детски хорове“ с вдъхновеното си изпълнение на пиесите „По буквари“ от Владимир Рубин, „Йове, малай моме“ от Александър Танев, „Лунна светлина“ от Дебюси в обработка на Тодор Попов и „Бохемска рапсодия“ от Фреди Меркюри със записи от Пролетния си концерт през 2019 г. под диригентството на маестра Венеция Караманова.


Пред Българското национално радио маестра Караманова коментира: „Много съм щастлива от успеха на Детския радиохор на международна сцена. Това е признание за цялата  българска хорова култура. Радвам се, че децата получиха стимул и признание за своя талант и работата си през годините. Още повече, че се случва е нашата юбилейна година, в която честваме 60-годишнината на Детския радиохор. Състезанието между много добри хорове е стимулиращо,  както и признанието на такова авторитетно жури. Радвам се, че колегите - диригентите на всички хорове също ще получат стимул да се пренастроят към новите условия. Благодаря на БНР и на ръководството му за възможността да работим спокойно. Поздравявам целия екип на Детския радиохор и на Сдружение „Ангелогласно детство“, които извършиха техническата подготовка за достъп до такива международни прояви!“



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Виви 26.11.2020 09:22

    Браво на тези деца и на диригентката! Радостно е, че все още го има Детския радиохор. А едни тъпанари от Министерството на "културата" искаха да закриват музикалните колективи към БНР!!!

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

телец

Днес може да се сблъскате с предизвикателства

Днес може да се сблъскате с предизвикателства, които