Свързани новини

27.04.2009 15:39

Варненец е дарил кръв над 200 пъти

Видян 1695 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

63-годишен варненец с името Румен е дарил кръв над 200 пъти от войнишките си години досега, предаде БГНЕС. Той е рекордьорът на Центъра по трансфузионна хематология в морския град и е картотекиран като донор. По думите на д-р Миглена Георгиева, лекар в Кръвния център, мъжът е с изключително рядката за България кръвна група АВ с резус фактор – отрицателен. Поради това често е търсен и винаги се е отзовавал, за да помогне на нуждаещите се. Днес, с кръводарителска акция,колективът на Районната здравноосигурителна каса във Варна отбеляза 10-годишнината от създаването си. В импровизирания кабинет в заседателната зала на втория етаж на сградата, до 11 часа кръв дариха седем служители. В благородната инициатива се включи директорът на учреждението д-р Марио Щилиянов. 23-годишната служителка на здравната каса Катя Бояджиева дари кръв за 12 път. Цялото семейство на младата жена, с изключение на майката, са дарители. Момичето сподели пред медиите, че едва дочакало да навърши пълнолетие, за да може да помага на нуждаещите се. В кръводарителската акция днес се включи и служителка на касата, която е с рядката група АБ отрицателна. За трети път в живота си кръв дари и главната счетоводителка на учреждението Ивелина Бабева.
По думите на д-р Миглена Георгиева, кръв могат да дарят всички хора, които са здрави и са на възраст от 18 до 58 години за жените, и до 60 години за мъжете. Изискването за дарителите е също в момента да не пият лекарства, да не са боледували от хепатит, да нямат сърдечни заболявания, диабет и други болести, които са противопоказани за кръводаряване. Жените могат да кръводаряват 4 пъти годишно, а мъжете до 5 пъти за 12 месеца. След кръводаряване организмът се възстановява напълно до 2 месеца. Това се отнася за мъжете, а при жените е необходимо малко повече време заради месечния цикъл. Д-р Георгиева коментира, че твърдението на някои хора, че имат физическа нужда да даряват кръв е въпрос на психическа нагласа. Няма някаква физиологична нужда, която да изисква едно кръводаряване да се повтаря, допълни тя. По думите на специалиста количествата кръв, които се вземат при едно даряване биват съобразявани със здравословното състояние и с телосложението на конкретния човек. Най-малкото количество, което може да бъде взето е 410 г., а най-голямото – 450 г. Д-р Георгиева посочи, че в ежедневната практика най-много банки с кръв заминават за хирургиите във варненските болници.



Етикети
, ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

към хороскоп хороскоп

водолей