Свързани новини

20.10.2019 09:30

Устойчиви на лекарства бактерии оцеляват в пералнята

Видян 2075 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

      Бактерията клебсиела стигнала до недоносени бебета от прани дрешки, за щастие, без последици. За здрави хора вероятно не е проблем, но при слаба имунна система е обезпокоително.




Стремежът на света да избегне потенциална екологична катастрофа вкара в усмирителната риза на енергоспестяването целия ни живот. Връщаме се към многократната употреба на всичко и използваме енергоефективни технологии. За облеклото и домашния текстил това означава умни тъкани, които не се мачкат и се перат на 30-40 градуса. Производителите на перални отговориха с допълнителни кратки или “ръчни” програми без енергоемкото продължително въртене на барабана, сушилните станаха синоним на екологична безотговорност.




Въпреки че изпирането на дрехите в почти студена вода пести ток и пари, при стечение на неблагоприятни обстоятелства може да превърне пералните в дом за рискови микроби. А някои и устойчиви на обичайните лекарства, които би трябвало да ги убиват. Темата се завъртя на бързи обороти в големите меди по света след публикация в авторитетното издание за приложна микробиология. Това, че в пералните си живеят стотици колонии на микроорганизми, отдавна не е тайна. Но сега за първи път се съобщава, че резистентни патогени могат да се разпространяват чрез перални. Изследователи от университета в Бон го установяват за детска болница, където на няколко новородени е била предадена бактерията клебсиела окситока от уникален вариант, невписана в базата данни на немския референтин център за грамотрицателни патогени. Обичайните антибиотици били с ограничен или нулев ефект.



Бактерията може да причини стомашно-чревни и дихателни инфекции, в най-лошия случай сепсис при хора с отслабена имунна система, възрастни и новородени. Не се стигнало до фатален инцидент, но прецедентът натиска алармата за антибиотичната резистентност. След като ударните хигиенни мерки в отделението не дали резултат, неонатолозите поискали съдействие от Института по хигиена и обществено здраве.




След множество проби в болницата и от персонал бактерията била открита по шапчиците и чорапките на бебетата и по дозатора за препаратите и гуменото уплътнение на вратата на болничната машина, в която се перяли.




Клебсиелата стигала до децата чрез дрешките. Особеното е, че по изключение се ползвал уред от клас за домашна употреба, а материята на дрешките трябвало да се третира на по-ниска температура.




След смяна на пералнята патогенът вече не се откривал.




Случаят е изолиран, но за първи път демонстрира, че пералнята може да посредничи за пренасяне на резистентни микроби към хората. Използваме го да насочим вниманието към възможни проблеми с устойчиви бактерии, които навлизат в домашната среда, обяснява д-р Мартин Екснър, директор на института по хигиена.


 


 Източник: 24 часа


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Кирил Петков спасил Бойко Борисов. За благодарност Бойко извадил спестовна книжка и му я дал.


 

- Но аз не мога да тегля от нея!


 

- Нищо, ще внасяш!

към хороскоп хороскоп

телец