Свързани новини

23.08.2019 11:56

92-годишен мигрант плати ремонта на улица в Монтана

Видян 1482 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

92-годишен емигрант дари средства за асфалтиране на  улица в Монтана, съобщава NOVA. Мъжът е напуснал страната ни преди повече от 70 години, но не е забравил родното си място. На пръв поглед, улица като всяка друга - с кръпки и дупки, с голям трафик и неасфалтирана цялостно отдавна.


Отскоро улица Извора, която е най-старата в Монтана, е по-специална от другите, защото парите за ремонта й вече са намерени – дарява ги мъж, напуснал родината преди повече от 70 години.


За улицата Кирил Маринов е дарил 150 хиляди евро. "Моята гордост е да помагам на България и няма да спра...Аз пари на частни хора не давам, за обществото - да. И ще помагам докато съм жив", сподели възрастният мъж.


Хората дори предлагат улицата от Извора да се прекръсти на Кирил Маринов. Той е политически емигрант. Напуска България със свито сърце, когато бил само на 17 години. След като се установил в Германия, изкарвал парите си като търговец на зеленчуци. За 20 години Кирил Маринов е дарил повече от един милион лева. С негова помощ в Монтанско са изградени детски площадки, спортно игрище. Помага и на деца в увреждания. "Купувах от селяните картофи и продавах по къщите. До втория етаж носих по 50 килограма. Много съм работил, но добре съм спечелил и не съжалявам", обяснява Кирил Маринов.


А домът му в селото - стара кирпичена къща напомня за дългите години, които са изминали от неговото бягство от България. За последно Кирил Маринов бил в България преди седем години. Но никога не е искал да се върне да живее отново тук.


Желанието му, след като умре, е да се продаде къщата му във Франкфурт, а парите да отидат в родното му село. "Аз се намирам на моята последна стъпка. Нямам деца и искам да оставя всичко, каквото имам... И тези 440 хиляди лева искам да бъдат разпределени за обществото във Винище", разказва още дядо Кирил.


За родното му село, това дарение ще е като дар от Бога, коментират местните.


Снимка: NOVA



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.