Свързани новини

20.08.2019 11:12

Археолог показа в детайли как са изглеждали предците ни

Видян 2174 пъти | Коментари 0
Гласували 2 рейтинг: 3.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна



Умението на някои криминалисти, посветени на реконструкция на лицата на починали, е наистина впечатляващо. Този път искаме да поговорим за един професионалист, който, за разлика от повечето в криминалистиката, не прибягва до компютъризиран подход, а вместо това използва ръцете си.

За Оскар Нилсон, шведски археолог и скулптор, специализиран в реконструкцията на човешки лица, броят часове, прекарани за всяка реконструкция, лесно може да достигне 200. Разбира се, Нилсон използва 3D-отпечатани черепи на своите „музи“, за да запази оригиналните скелети, а останалите черти на лицето са изваяни на ръка.

 1. Кралицата на Хуармей


През 2012 г. в северозападната част на Перу е открита гробница при разкопки от полска археологическа група. Погребението, свързано с индийската култура на Вари (по-късно империята на инките), бе истинска находка за учените, тъй като не беше разграбена. В гробницата са открити останките на 58 благороднички от различни епохи, погребани с изключителни луксове.

Кралицата на Хуармей е била погребана с много по-пищни бижута от останалите и оттам идва и наименованието й. Нилсон възстановява лицето й и сега можем да видим как е изглеждала тя.

След внимателен преглед е установено, че тя прекарва по-голямата част от времето си в седнало положение и се е занимавала с тъкане. Също така е очевидно, че тази жена е била високо оценена за опита си, тъй като гробът й е изпълнен с тъкачни инструменти, изработени от злато.

  # 2 Млада жена, живяла в каменната ера преди около 5500 години


Това момиче почина на 20-годишна възраст. Погребано е с бебе на гърдите. Вероятно смъртта й е причинена от трудно раждане. ДНК не е толкова добре запазена, но от други открити гробове от този период може да се каже, че хората, които са живели в Брайтън (Обединеното кралство), не са били бели. Техният цвят на кожата беше подобен на този на съвременните хора от Северна Африка.

 # 3 Естрид Сигфастдотер

Предполага се, че това е Естрид Сигфастдотер, живяла през XI век сл. Хр. Тя е била влиятелна и богата жена. Живяла е близо до Стокхолм, в Таби. Поредица от рунически камъни, открити на мястото на погребението, разказва за живота и семейството й. Живяла е много дълъг живот за онези времена - около 80 години. Вероятно Естрид се е занимавала с подобряването на родния си край, изграждането на пътища и мостове.

# 4 Аделасий Елбах

Млад и красив мъж от Швейцария, живял през VІІІ в. сл. хр., е наричан от изследователи Аделазий Елбахусом (Аделасий Ебалхус). Скелетът му показва недохранване и хронични инфекции. Но противно на това той има здрави, равномерни и красиви зъби, което е рядкост за онова време. Ето защо той е направен усмихнат.

 # 5 Неандерталска жена


Тази дама е живяла преди около 45-50 000 години. Останките й са открити при разкопки през 1848 г. в Гибралтар.

Във своя Фейсбук археологът Оскар Нилсон отбелязва: "Най-накрая няколко думи за нещо, за което се сетих и се борих, когато видях това неандерталско лице да се оформя. Колко" човешко "трябва да изглежда това лице? Те в крайна сметка не бяха Хомо Сапиенс. Стигнах до извода, че тя трябва да има човешки поглед в очите. Както показват последните проучвания, европейците споделят около 2-4% ДНК с неандерталците. Така че те трябва да са ни много подобни, в противен случай потомството не би било плодородно".

Интересно е да видим как се е променил образът на неандерталците през годините: от това да бъдеш свиреп дивак до висококвалифициран конкурент за нас.

 # 6 Викинг


Човекът, който уж е шведски викинг, е живял в началото на XI век. За първи път за реконструкцията на образа на викингите беше възможно да се събере необходимото количество ДНК за пресъздаване на кожата, косата, очите. Мъжът е имал червена коса, сини очи и светла кожа. Починал е на 45-годишна възраст.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

водолей

Денят е подходящ за идеи, свързани с иновации и креативност

Денят е подходящ за идеи, свързани с иновации и