Свързани новини

15.08.2019 10:16

Милионер от Тексас връща към живот Стамболовия хан във Велико Търново

Видян 2595 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Американски милионер от щата Тексас е меценатът на Велико Търново. Повече от 10 години Едмънд Бек купува сгради паметници на културата в историческата и духовната столица на България и ги връща към нов живот, съобщава БНР. Гордостта на 85-годишния бивш военен пилот и ветеран от войната във Виетнам е ханът „Хаджи Николи“ на Самоводската чаршия във Велико Търново. Сградата, строена от Колю Фичето, е със статут на национален паметник на културата. Едмънд Бек финансира възстановяването на Стамболовия хан, който е бил собственост на семейството на политика и революционера Стефан Стамболов. Започва възстановяването и на първия български хотел след Освобождението „Цар Борис“. Двете сгради са културни ценности от местно значение. 


Било лятото на 2005 година. Бившият военен пилот и настоящ предприемач и милионер от американския щат Тексас Едмънд Бек и съпругата му се озовават случайно на Самоводската чаршия във Велико Търново. Впечатлили се от хана на Хаджи Николи, чиято тежка метална врата била с огромен катинар. В съседното кафене филолозите Любомир Марков и Силвия Йорданова, които се занимавали с недвижими имоти, им разказали историята на емблематичния хан, построен от Уста Колю Фичето през 1858 година за търговеца и борец за българската църковна независимост Хаджи Николи. Едмънд Бек попитал продава ли се, след утвърдителния отговор, който получил, заявил, че го иска, дал визитната си картичка и тръгнал.


Днес ханът е собственост на американеца, а след обществено допитване до великотърновци каква да бъде съдбата на сградата, я запази за обществено ползване, разказва Любомир Марков, прокурист на българската фирма на американския милионер:


„Господин Бек обича сградите паметници на културата. Той има афинитет към старите сгради, прави го, първо, защото му доставя удоволствие, второ – защото може да си го позволи, и трето – най-вероятно, за да ни даде един положителен пример“.


Сделката за хана се подготвя от великотърновската кантора за недвижими имоти на Любомир Марков точно за два месеца. Издирени са собствениците, водят се преговори с тях. Една банкнота от 2000 лева преди деноминацията обръща везните:


„За да закупи хана, решението му не беше спонтанно, най-вероятно щеше да го направи след време, но в момента, в който разбра, че тази сграда е изобразена на купюр от българска банкнота, неговият интерес се засили на секундата и в рамките на няколко дни той преведе парите и купи сградата“.


Така се стига до 9 април 2006 г., когато купувач и четиримата продавачи, наследници на Хаджи Николи, се виждат за първи път в двора на хана, който е със статут на национален паметник на културата. На следващия ден беше изповядана сделката пред нотариус за близо 1 млн. лв., спомня си ­ Любомир Марков:


„Всичко ми е като вчера. Д-р Николиев, който вече почина, е внук на Хаджи Николи, човекът, възложил на Колю Фичето построяването на хана „Хаджи Николи“. Д-р Николиев продаде сградата на


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Кирил Петков спасил Бойко Борисов. За благодарност Бойко извадил спестовна книжка и му я дал.


 

- Но аз не мога да тегля от нея!


 

- Нищо, ще внасяш!

към хороскоп хороскоп

рак