Свързани новини

03.07.2019 10:16

Какво трябва да знаем за криптовалутата на Facebook

Видян 1430 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

   След месеци слухове и спекулации Facebook най-сетне представи своята криптовалута Libra. Заедно с нея компанията ще предлага и виртуалния потрфейл Calibra, като още от сега заявява големи амбиции за двете разработки с намерение да помогне на 1.9 млрд. души по света, които нямат достъп до достатъчно добри финансови услуги.

Това обаче може да се окаже по-трудно от очакваното. И то не заради технически, а политически и регулаторни проблеми. Facebook в момента не се ползва с добра репутация сред политиците и институциите, което си пролича особено ярко още в първите два дни след като представи Libra и Calibra. Ето какво трябва да знаем за криптовалутата и какво предстои за нея.


Facebook си спести повечето подробности от гледна точка на технологията за криптовалутата. Все пак, компанията казва, че Libra ще използва блокчейн, подобно на Bitcoin. Тя ще се различава по начина на работа, като Facebook казва, че Libra ще използва по-малко енергия спрямо Bitcoin и алгоритъмът е по-опростен, което ще спести системни ресурси. Все пак, ако постигне мащабите, които Facebook иска, то Libra ще се нуждае от доста големи дейта центрове само за себе си.

Самата криптовалута ще е т.нар. stable coin. Тя няма да е със свободна цена, както е Bitcoin. Вместо това ще разчита на резерв, който е съвкупност от големи суми от традиционни валути и „други активи“. Целта е да се гарантира стабилност на цената на Libra, за да могат хората спокойно и уверено да я използват за разплащания.

Освен това криптовалутата няма да се управлява еднолично от Facebook. Вместо това компанията основа Libra Association, в която членуват общо 28 компании от ранга на Visa, Mastercard, PayPal, Uber, Lyft и др. Всички те са платили по неофициални данни поне по 10 млн. долара всяка, както и ще управляват поне по един от основните „възели“ в мрежата на Libra. Асоциацията ще решава какво да се прави с резерва, как да се развива криптовалутата занапред и др. Вече води разговори и с банки, които също да подкрепят криптовалутата.


Calibra ще е първата услуга, която ще може да се използва с Libra. Това е дигитален портфейл, в който потребителите ще могат да съхраняват своите Libra „монети“ и да го използват за получаване и изпращане на плащания.

Calibra ще бъде интегриран в чат приложенията Messenger и WhatsApp, но освен това ще има и отделно приложение. Това ще позволи и на хората, които нямат, или не искат да имат, профил в тези приложения, пак да използват услугата пълноценно.

За разлика от Libra, Calibra ще е само на Facebook, но компанията обещава високо ниво на сигурност на данните, което да е съизмеримо с най-доброто от банковите защити. Освен това данните в Calibra ще са отделени от останалите и няма да се свързват с профилите в социалните мрежи нито да се използват за реклами и др.

Портфейлът ще позволява моментално изпращане и получаване на Libra, като ще е нужен само смартфон с интернет. Facebook иска постепенно Calibra да се разгърне и развие още повече, като предлага още услуги. Сред тях ще са плащане на сметки и услуги, използването ѝ като виртуален билет за градски транспорт и др.

Разбира се, преди да сдобиете с Librа „монети”, с които да заредите Calibra-та си, може да тествате някой от вече съществуващите дигиталните портфейли. Ние се сещаме за А1 Wallet – подходящ за всички, които търсят удобство, бързина и сигурност за своите електронни разплащания J Комбинацията от финансови и нефинансови услуги на A1 Wallet, както и лесното му управление, позволява заплащане на всичко от едно място без губене на време, по-голяма свобода и пълен контрол на потребителя да управлява и разполага с парични средства навсякъде и по всяко време.

Libra и Calibra ще дебютират заедно. Плановете на Facebook са това да стане през следващата година, като конкретната дата все още не е уточнена. Libra ще е глобално достъпна от самото начало, но Calibra ще се предлага само в държави, в които няма санкции от САЩ и в които криптовалутите не са забранени.
Какво мислят регулаторите

Новината за Libra никак не се хареса на политиците и институциите. Facebook обяви, че компанията и асоциацията ще работят активно с тях, за да отговарят на въпросите и притесненията им, да помогнат за въвеждането на правила, където е необходимо и да им покаже, че всичко около Libra и Calibra ще е законно, прозрачно и много добре защитено.

Въпреки това американският Сенат привика Facebook да дава обяснения за криптовалутата, като се очаква това да се случи през юли. Американски политици поискаха Facebook да спре работата по проекта докато институциите не се запознаят в детайли с него и не преценят дали той може да продължи. Европейски институции и банки също поискаха по-строг контрол и намесата на страните от Г-20, които да анализират проекта и да излязат с позиция.

За сега Facebook запазва оптимистично поведение, като се опитва да успокоява притесненията. Компанията казва, че е готова на диалог с всички и за сега сякаш успешно привлича бизнеса на своя страна. Неговата подкрепа може да се окаже решаваща и за склоняването на регулаторите да приемат криптовалутата и услугите към нея.


Източник: blog.a1.bg


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

към хороскоп хороскоп

лъв

Днес се съсредоточете върху личните си проекти и амбиции


Днес се съсредоточете върху личните си проекти и