Свързани новини

19.04.2019 09:27

НАСА потвърди настъпващата климатична катастрофа

Видян 2101 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Експерти от НАСА потвърдиха точността на наскоро получените данни, показващи бързото глобално затопляне. Това съобщава EurekAlert.


От 2003 г. до 2017 г. изследователите са измервали температурата на въздушния слой на морската повърхност, земята и ледената покривка, използвайки сателита „Aqua“, разполагащ с атмосферна инфрачервена сонда AIRS. След това данните са били сравнени с резултатите от анализа на аномалиите на повърхностната температура, проведени от Института за космически изследвания „Годард“, предаде Площад Славейков.


Оказва се, че двата набора от данни съвпадат. Резултатите сочат, че през последните 15 години температурата на земната повърхност се е увеличила в целия свят, а най-топли в историята на инструменталните наблюдения в нарастващ ред са били 2016-а, 2017-а и 2015 години.


Сателитният мониторинг потвърждава данните на наземните станции, които биха могли да дават неточна информация поради преместване, системни грешки в инструментите и методите за измерване, както и поради разрастването на топлинните „острови“. Освен това, новите резултати показват, че при наземните наблюдения обикновено се подценява скоростта на температурните промени в Арктика.


Ако не се предприемат мерки за намаляване на емисиите на парникови газове, до края на века температурата на морската вода в горния слой с дебелина от два хиляди метра ще се увеличи с 0.78 градуса по Целзий, твърдят учените. Поради термичното разширение това ще повиши морското равнище с още 30 сантиметра в допълнение към повдигането на бреговата линия поради топенето на ледниците. Повишението на температурите ще предизвика по-тежки бури, урагани и екстремни валежи.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Възрастна дама иска да паркира колата си. Намества се между колите и блъска предната кола. След това блъска и задната.

Към нея бавно се приближава полицай и пита вежливо:

- Мадам, по слух ли паркирате?

към хороскоп хороскоп

водолей

Денят е подходящ за идеи, свързани с иновации и креативност

Денят е подходящ за идеи, свързани с иновации и