Свързани новини

16.03.2009 19:17

Руснаците гълтат 2 млрд. литра водка годишно

Видян 3921 пъти | Коментари 0
Гласували 11 рейтинг: 4.9091
много слаба слаба добра много добра страхотна

Пословичните със страстта към чашката руснаци поглъщат колосалните 2 млрд. литра водка годишно. Това означава, че със своите 17 литра (абсолютен световен рекорд) чист спирт, които изпива средно всеки руснак, страната е недостижим лидер на върха на класацията по употреба на алкохол.


България също попада сред лидерите по консумация на твърд алкохол на Стария континент. Според европейските статистици годишно у нас се изпиват средно 12 литра чист алкохол на глава от населението. Въздържателите пък били 22% при жените и само 9% при мъжете. Интересен факт е също така, че най-продаваната водка в света е „Смирноф“ на компанията “Диаджео”, която има цели 17% дял на пазара. Шведската „Абсолют“ заема втората позиция с 14 на сто, като тя е най-внасяната водка в САЩ. Ежедневно заводите на „Абсолют“ бълват 400 000 бутилки, които се изнасят в 127 държави на всички континенти. Една от най-популярните марки в Русия с годишен оборот от 330 милиона евро остава кръстената на премиера “Путинка”.


Специалистите оценяват световния пазар на водката между 40 и 60 млрд. долара. Общото между трите големи водки – „Смирноф” „Абсолют” и „Финландия” е чистотата на спирта и филтрирането през въглен филтър. В света се произвеждат над 20 вида въглен от различна дървесина и по различна технология, специално за нуждите на производството на водки. Именно филтрирането през един или друг вид въглен придава различен вкус на водката. Често на питието се придава аромат на някакъв плод. В прибалтийските държави например консумират напитката предимно с есенция от малина и касис.


За разлика от Русия и някои от бившите съветски, както и скандинавски страни, за останалите европейци алкохолният фаворит е бирата. Тя заема дял от 44% от алкохолната консумация в Европа, за което основен принос имат германците, британците, чехите. Следват виното с 34% и спиртните напитки с 23 на сто. В бирения сектор в Европа годишно се завъртат 57 млрд. евро. Това е повече от целия брутен вътрешен продукт на България.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Има два типа хора. Аз избягвам и двата

към хороскоп хороскоп

риби

Днес е възможно да се почувствате малко изгубени сред буря от емоции

Днес е възможно да се почувствате малко изгубени сред