31.08.2010 13:56

Мъжът на живота на Севда Шишманова е таткото на Мулти

Видян 12797 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

“Седем от 16-те големи лоши длъжници на фалиралата Балканбанк са фирми от ГРУПИРОВКАТА на Мултигруп или свързани с нея, чиито дългове към 31.05.1996 г. (б.р. в навечерието на Виденовата катастрофа и хиперинфлацията) формират 38,52% от кредитния портфейл на банката като голяма част от тях са проблемни...Кредитните взаимоотношения са реализирани по сложни многостранни схеми...
Изпълнителните директори на Балканбанк по онова време Иван Миронов и Надежда Апостолова са членове на управителните съвети на почти всички фирми – длъжници, без да са съдружници в тях. Подобна схема на кредитиране прави невъзможно доказването на крайния потребител на усвоените средства”. 


Доклад до министъра на вътрешните работи Николай Добрев, 1996 г.


Мястото е новозакупеният от мултаците с кредит от Балканбанк Шведски хотел край Варна. Времето е златната епоха на кредитните милионери. На масата са най-големият от тях Илия Павлов и отпусналият много от парите му банкер Иван Миронов. Една от дамите в тяхната компания, в която липсва Дарина Павлова, е Севда Шишманова. По онова време тя е амбициозна репортерка в БНТ, която си е наумила да надмине световното репортерство на Елена Йончева. Мисията е невъзможна, но омразата към конкурентката е пословична. Севда е придружителка на много женения банкер Миронов. Неговата банка привидно цъфти, щедро рефинансирана от БНБ, за да раздава кредити на олигарси, докато банкерите получават добри възнаграждения в бордовете на дружествата им. По онова време няма Закон за конфликт на интереси. Всичко е оставено на съвестта на банкерите, които естествено са наясно, че при замаха в купуването на лимузини, апартаменти и офиси парите на държавата и вложителите никога няма да бъдат върнати. Пачки по стотачки хвърчат ден за ден. Никой не мисли за утрешния ден. Защото сценарият е известен на всички. Вече са разбрали от руските си братушки рецептата. Даряват се 1 милион долара на американското правителство, а срещу тях се получава неговото покровителство. Защото инвеститорите от Изтока правят и допълнителни инвестиции – купуват гражданство за семействата си, а след това хубави къщи. Америка взема милион след милион. Докато в същото време се възмущава чрез медиите си от мафията в Източна Европа. Както се казва, парите не миришат.
Когато настъпва икономическата катастрофа, пътят на Миронов е ясен. Както се казва в отново актуалния виц: “Кой е най-предпочитаният изход от кризата? Летище София”.
Той взема самолета и се озовава във втората си родина – Щатите. Хубава къща край океана става сцената на неговия нов живот, далеч от България, където хората гладуват пенсии по 5 долара, след като банкерите са проиграли спестяванията им за цял живот като са предизвикали хиперинфлацията с безразборното раздаване на кредити.
През това време срещу него и останалите големи босове във финансовия сектор започват дела. От трибуната на парламента се изнасят вълнуващи и пламенни речи за лошите банкери и още по-лошите кредитни милионери. Правят се черни списъци и дори започват дела. Но държавата се прави, че не може да намери Миронов. През това време любовницата се среща с него в Швейцария. Севда разправя за романтичните рандевута на всичките си приятелки. Все пак става дума за мъжа на живота й, с когото тя се гордее. Мацката също се чувства бизнесдама – по онова време върти скромна търговийка с кожени дрехи от родината на нейните деди – Турция. Сигурно по тази линия става любимка на ДПС. Лично Емел Етем я вкарва в управата на БНТ по царско време.
За никого не е тайна, че Севда представлява турската партия през двата мандата на Уляна Пръмова. По онова време отчаяната съпруга на разорения кредитен милионер Томас Лафчис – Вяра Анкова, също се връща в БНТ и веднага е издигната в ръководството. Дали по приятелска линия или по бизнес, двете дами се надушват. И ето, че след избора на Вяра Анкова за генерален директор на БНТ, на Севда бе поверен вторият пост в националната телевизия. Тя е програмният директор на медията.
А тя харчи на година, колкото цялата държава за култура – някъде към сто милиона лева.
Добри пари за развъртане от страна на един пенсиониран банкер и на един полупенсиониран кредитен милионер...



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

дева

Новите запознанства ще са леко странни

Новите запознанства ще са леко странни. Ще започнат