В 11:50 ч. в Зала 1 на НДК 411 делегати гласуваха мандатът на Борислав Михайлов като президент на Българския футболен съюз да бъде прекратен предварително. Това беше една от точките на дневния ред на конгреса за избор на президент., предаде бТВ.


За да встъпи в длъжност човекът, който представителите на клубовете ще изберат днес (12 октомври), първо досегашният шеф на футбола трябваше да бъде освободен. С 411 гласа за "За", 0 "Против" и 72 "Въздържал се" Михайлов беше освободен.


Това означава, че може да се пристъпи към избори. Те ще се проведат до няколко часа.


Кандидатите за поста са шестима - Борислав Михайлов, Димитър Бербатов, Христо Порточанов, Ивайло Дражев, Христо Христов и Георги Захариев.


58-годишният Михайлов управлява БФС от 2005 г., когато заедно с екип от негови съотборници от славния тим през 1994 г. спечели изборите в надпревара с покойния Иван Славков. По време на неговото ръководство националния тим не се класира на световно или европейско първенство.


В края на 2019 г. Михайлов подаде оставка след като тогавашният министър-председател Бойко Борисов и министър на младежта и спорта Красен Кралев заявиха, че държавата няма да работи с БФС, докато той не се оттегли.


През април 2021 г. бившият вратар оттегли оставката си и заяви, че ще довърши мандата си.


Бербатов, който вече беше заяви намерение да управлява централата, поиска свикване на извънреден конгрес с подписите на 1/3 от клубовете в България. Първоначално от БФС отхвърлиха искането, тъй като видяха грешки в документацията. След това обаче съдът разпореди конгресът да се проведе. 


Не е изключено избраният днес президент да управлява само до 18 март 2022 г., за когато е насрочен редовен конгрес на централата.