Свързани новини

19.02.2013 10:20

Министър Аню лъгал за село Бисер, разкри прокуратурата

Видян 1242 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Военното министерство е било отговорно за поддържането на язовир "Иваново", чиято скъсана стена преди година доведе до смъртта на шест души в село Бисер, на двама в село Иваново и заля десетки къщи.


От държавното обвинение съобщиха в понеделник, че според наблюдаващия прокурор язовирът попада в границите на полигона "Корен", а стопанисването му е възложено на Министерството на отбраната, съобщи Медияпуул.


Досъдебното производство, което се води в Районната прокуратура в Харманли, вече е изпратено на Военно-окръжна прокуратура - Пловдив, която е компетентна да продължи разследването и да персонализира лицата от военното министерство, ангажирани с управлението, стопанисването и поддържането на полигона.


Практиката показва обаче, че дори и след като прокуратурата посочи военното министерство като отговорно за поддържането на язовирната стена, е възможно да не се стигне до посочване на персонална вина.


Военното министерство и община Харманли влязоха в спор кой е бил отговорен за поддържането на съоръжението, за което се е знаело, че е проблемно. Военният министър Аню Ангелов обаче категорично отрече отговорността да е на МО. Според кмета на Харманли Михаил Лисков язовирът е проблемен от 2004 година и военните са били уведомявани на няколко пъти през годините.


От пресцентъра на МО съобщиха, че ведомството не е запознато със съобщението на прокуратурата и няма позиция към момента.


Според държавното обвинение "от 1961г. до момента на скъсването на язовирната стена на язовир "Иваново”, задължение на МО е било да поддържат стената и другите съоръженията в изправност".


Само преди няколко дни Аню Ангелов за пореден път обяви, че "хидротехническото съоръжение не е давано за стопанисване и управление на Министерството на отбраната" и призова да се изчакат резултатите от течащото в момента досъдебно производство.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

везни

Спонтанно предложение от ваша страна да направите услуга

Спонтанно предложение от ваша страна да направите