Свързани новини

14.01.2010 19:28

Слагат лимит за стойността на лекарствата от джипито

Видян 1909 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

В Националния рамков договор е предвидено да бъде заложен лимит на личните лекари за стойността на изписваните от тях лекарства.


Според текста в Раздел II, чл.37, ал 3 е записано, че Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) ще извършва  „мониторинг на общата месечна и тримесечна стойност на предписаните от всеки лекар медикаменти“. Това е едно от новите условия за подписване на договор между общопрактикуващите лекари и здравната каса, каза пред 19` председателят на сдружението на джипитата в Пловдив д-р Александър Калайджиев.


"И досега ежемесечно предоставяхме тези данни на НЗОК, затова не е ясно каква е причината за въвеждане на този текст", коментира той. Според него най-вероятно ще бъде въведен лимит за стойността на лекарствата, които джипитата могат да изписват. По думите му вариантите са два - или да има ограничение на сумата за лекарства, която лекарите могат да предписват на пациентите си, или да се изписват такива лекарствени продукти, чиято стойност да се побира в определена сума.


Потърсихме за коментар депутати от здравната комисия в парламента. Оказа се, че нито един от лекарите законотворци, в това число и шефът на ресорната комисия Лъчезар Иванов, не знаят нищо за подобни ограничения. „От вас за първи път чуваме за подобна мярка“, беше лаконичният им отговор. Затова не можахме да получим и отговори на въпросите – как ще се определя този лимит, как ще контролира и ще има ли санкции при неспазването му.


Не за първи път обаче се случва депутатите от здравната комисия да бъдат неинформирани. Не само настоящите й членове не са запознати с конкретния текст от Националния рамков договор. Предшествениците им от 40-то Народно събрание бяха „хванати“ от 19` в непознаване на текстове от Закона за здравето. Тогава ставаше дума за нерегламентираната продажба на очила в хипермаркет, а не както е разписано в закона – от лица с професионална квалификация. 


При опита ни тогава да разберем какво мислят депутатите за продажбата на очила „на килограм“  бяхме, меко казано, изненадани. От отговорите на тогавашния шеф на здравната комисия д-р Борислав Китов и на колежката му д-р Антония Първанова стана ясно, че и двамата не познават текста на закона. Не отдават също и значение на факта, че всяко око е неповторимо и корекцията с очила трябва да бъде индивидуална и направена от очен лекар.


Вместо това разбрахме, че д-р Китов е почитател на незаконните супермаркетни очила – той си имал няколко, понеже много ги губел. 


В настоящият случай непрочетен е Националният рамков договор, който освен това е първият, по който се постигна споразумение от три години насам.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

 

към хороскоп хороскоп

лъв