Свързани новини

13.07.2009 15:10

Реконструират основно зоопарка

Видян 1973 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

През лятото предстои основна реконструкция на софийския зоопарк, каза за 19` директорът му д-р Иван Иванов. Вече са подменени всички кучешки клетки. Това е станало възможно с дарение от младоженци, избрали да се врекат във вярност в зоологическата градина.


Предстои също цялостна реконструкция на електрическите инсталациите, както и да бъде сменена канализацията. Ще се подобри също бита на хипопотамите, които ще се сдобият с обновен басейн. Сегашният е с напукана изолация, следствие на което била и голямата консумация на вода. Средства за ремонта са предвидени в бюджета на зоопарка. Обновена ще бъде и залата на хищниците. За нея вече са отпуснати 150 хил. лв от общината и предстои обявяването на обществена поръчка, каза д-р Иванов.


В софийския зоопарк има общо 3120 животни от 274 вида. За тях се грижат 4-ма ветеринарни лекари. 64 са гледачите, пряко заети с представителите на фауната. Има и над 100 осиновители на различни животни. Финансово за зоопарка се грижи Столичната община, като за 2009 г. от бюджета са предвидени 1,5 млн. лв.


В умаления животински свят не липсват и бебета – това са два малки риса, шест муфлона, два козирога, както и едно от рода макак резус.


Други две от бебетата на зоопарка пък са кръстени с имената на младоженците, избрали животните за символични свидетели. Едно от двете малки бизончета се казва Анна-Мария. Малкият як пък ще реагира на името Апостолос.


На година между 500 и 600 хиляди души посещават представителите на дивата природа. От тях 20 на сто са деца. По думите на д-р Иванов входът е сред най-евтините в Европа – само 2 лв. за възрастни и 1 лв. за деца. 


За всички тях на 26 юли ще има празник на риса. 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня



- Мамо, излизам. Да купя ли нещо?

- Купи си апартамент и се махай! На 45 си вече.

към хороскоп хороскоп

водолей