Свързани новини

31.05.2009 15:07

Пием сок от моркови за 2 лева на литър

Видян 5883 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

От всички натурални сокове, най-полезен е този от моркови. Въпреки, че вкусът му не е от най-натрапчивите той има ненадминато положително въздействие върху човешкия организъм. Цената на килограм от зеленчука на пазара варира между 90 стотинки и 1,20 лв., а на бутилираните сокове между 1,0 лв. 1,20 лв. за 300 грама и 1,90 лв. и 2,10 лв. за 1 литър. Най-голямо разнообразие от напитката може да се открие във веригите на ''Кауфланд'' и ''Фантастико''.
Основните марки морковен сок, които се продават в България са на полски производители. На пазара могат да се закупят сокове на „Sonda“, "Топ +", "Топи", "Кадифе", "Теди", а отскоро и "Каротела".
Сокът от моркови се използва още от дълбока древност. Нектарите и соковете от този зеленчук са нискокалорични, а едновременно с това са богати на витамини, целулоза и минерални вещества. Сокът съдържа провитамин А, наричан витамин на живота, както и витамини от група В и С, подсилващи имунната система. Заради високото съдържание на витамин А, той се нарича още „водата на живота“. Благодарение на него очите се приспособяват да виждат на тъмно. Сокът от моркови увеличава апетита, подобрява храносмилането, укрепва зъбите. Ежедневната употреба на 0,5 л морковен сок се равнява на 12 таблетки калций.
Зеленчукът е основна съставка на много от комбинираните сокове, които човек може да си направи в домашни условия.  Освен за укрепване на организма като цяло, сокът от моркови служи и за лекарство. Болните от диабет могат да го използват в комбинация с червено цвекло и зеле.


Ето и рецептата:  90 гр. сок от прясно изцедени моркови се смесва с 90 гр. червено цвекло. После се разбъркват една минута с миксер, след което се добавя и 50 гр. зелев сок. Пие се леко изстудено рано сутрин и късно вечер.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

лъв