Свързани новини

09.07.2009 15:56

Откриха средството за удължаване на човешкия живот

Видян 2037 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Химическото съединение рапамицин, открито на остров Пасха през 70-те години на ХХ век и активно използващо се днес при трансплантации, е удължило живота на мишки в три различни експеримента с 9-14% и вероятно може да се използва за удължаване на човешкия живот, смятат автори на изследване, публикувано в списание Nature и цитирано от БГНЕС.


Рапамицин е продукт получаван в резултат на дейността на бактериите. Първоначално той е бил изолиран заради своите противогъбични свойства, а след това е било открито, че това съединение позволява съществено да се намали степента на отхвърляне на тъкани при операции за присаждане на органи. В момента рапамицинът преминава клинични тестове в качеството си на препарат срещу рак.
Авторите на изследването отдавна са се досещали, че рапамицинът може да удължава живота на бозайниците, тъй като това съединение въздейства върху особен белтък – киназа mTOR, отговарящ за много процеси на метаболизма на клетките и техните реакции на външно въздействие. Този белтък е задействан в механизма за увеличаване на продължителността на живота на бозайниците за сметка на радикално съкращаване на употребата на храна – единственият известен днес доказан от учените начин за удължаване на живота.
Експериментът е проведен от сътрудниците на три различни организации – Центъра за наука и здраве на Тексаския университет, Мичиганския университет и Джексъновата лаборатория в Ен Арбор, съобщава РИА "Новости". В проучването са участвали 2 хиляди лабораторни мишки. На 20-тия месец от живота си, който съответства примерно на 60-годишна възраст при хората, те са получили в храната си рапамицин. Учените са открили, че мишките живеят с 9-14% по-дълго от тези, които не са получавали рапамицин. Ефектът е бил по-ясно изразен при женските. Авторите на откритието предупреждават, че рапамицинът трябва да бъде използван за удължаването на човешкия живот внимателно. Това вещество подтиска работата на имунната система и може да направи човешкия организъм по-податлив на инфекциозни заболявания.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

рак