17.04.2009 16:38

Отиде си Виктор Пасков

Видян 3367 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Българският писател Виктор Пасков е починал в Берн вчера вечерта от рак на белите дробове. Тялото му ще бъде пренесено и погребано в България.


Виктор Маринов Пасков е роден на 10-ти септември 1949г. в София. Завършва гимназия в родния си град и Консерваторията в Лайпциг. До 1980г. свири в различни джазови формации и работи като композитор, оперен певец и музикален критик в Германия. По-късно е литературен и музикален редактор към агенция "София прес" и редактор и кинодраматург в Студия за игрални филми "Бояна". В началото на 90-те живее в Париж. Започва активно да пише стихове през 1964г. в списание "Родна реч". Публикува разкази и новели в литературни периодични издания. Основна тема в творчеството му е духовното оцеляване и устояване на личността, съпротивата срещу всички клишета на живота. Езикът в стиховете му е изключително изразителен, композицията се подчинява на законите на музиката.


За втората си публикувана книга "Балада за Георг Хеник" във Франция през 1989г и преиздадена на следващата година, Виктор Пасков получава Голямата литературна награда на Бордо (Франция). Произведението му е преведено също в Англия, Германия, САЩ, СССР, Испания, Швейцария, Австрия, Чехия, Полша. Последната му издадена книга "Аутопсия на една любов", 2006г. бе сред финалситите за наградата ВИК за български роман на годината.


Пасков е автор на киносценариите на филмите "Ти, който си на небето", "Индиански игри", "Пльонтек" и "Духове".


                                                       



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Диня и жена не се избират. Това си е чист късмет!

към хороскоп хороскоп

скорпион