Свързани новини

03.03.2020 08:03

Отбелязваме 142-та годишнина от Освобождението на България

Видян 2582 пъти | Коментари 1
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна



142-та годишнина от Освобождението на България ще бъде отбелязана с молебен и церемония по издигането на националния флаг.

За първи път трети март се отбелязва през 1880-та година като ден на „Възшествието на престола на император Александър Втори и заключението на Санстефанския мирен договор“. Като ден на Освобождението на България Трети март е честван за първи път през 1888-ма.

В 10 часа в патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“ Негово светейшество патриарх Неофит ще отслужи тържествен благодарствен молебен, предаде БНР. Тържеството за вдигане на националното знаме започва в 11 часа пред паметника на Незнайния воин. В 12 часа пред Администрацията на Президента на Република България ще има тържествена смяна на караула. Вечерта, на площад „Народно събрание“, ще започне тържествената заря-проверка.

Заради заповедта за отмяна на всички мероприятия на закрито заради коронавируса Националният военноисторически музей отмени всички събития, които се провеждат там. Президентът Румен Радев също отмени държавния прием по случай националния ни празник.

Тържествата на връх Шипка също бяха отменени, но въпреки това днес на Паметника на свободата се очакват хиляди хора. Президентът Румен Радев и председателят на парламента Цвета Караянчева ще участват в отбелязването на Националния празник на връх Шипка, а старозагорският митрополит Киприан обяви, че църквата остава на своя пост и ще отслужи заупокойна молитва в памет на загиналите воини.

Въпреки отмяната на тържествените чествания на Шипка ще се проведат църковните ритуали. Държавният глава Румен Радев също планира да остави цветя пред Паметника на свободата. На върха президентът ще отправи и приветствие по случай Националния празник на България.

От 09.30 часа Румен Радев ще присъства на молебена, който ще бъде отслужен в Шипченския манастир „Рождество Христово“ от Старозагорския митрополит Киприан. В свое обръщение владиката обяви, че ще отслужи и заупокойна молитва в памет на загиналите воини пред Паметника на свободата.

„Никой вирус не ще събори паметта на българина, който е родолюбец, търси истината и винаги ще я пази в сърцето си. Оставаме предани, в преклонение пред всички, които паднаха за Освобождението на България“, посочва митрополитът в своето обръщение.

Въведени са и специални мерки за сигурност. Забранено е транзитното преминаване през прохода Шипка. Тръгналите към Паметника на свободата ще бъдат пропускани еднопосочно към върха от 6 до 14 часа и обратно от 14 до 18 часа, информираха от полицията.

Вечерта на пл. "Народно събрание" в София ще се състои тържествената заря-проверка за 3 март, на която слово ще произнесе президентът Румен Радев.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 03.03.2020 10:31

    защо се срамувате от какво сме се ОСВОБОДИЛИ-децата се чудят от какво сме се ОСВОБОДИЛИ-пишете и го кажете на глас,че Е От ТУРСКО РОБСТВО,500 г ИГО,кланета......лъжете в учебниците за това-вие сте престъпници и продажници-поправете писанията в книгите,да не се самоунижаваме

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

дева