29.06.2009 17:01

Олигарсите: Д-р Антикаджиев – зъболекар №1 на България - в битката за София

Видян 15658 пъти | Коментари 0
Гласували 9 рейтинг: 4.1111
много слаба слаба добра много добра страхотна

Доктор Иван Антикаджиев, най-известният стоматолог в страната, ще се състезава за доверието на избирателите като мажоритарен кандидат в 24-и многомандатен избирателен район в София.


„Дали съм добър зъболекар могат да кажат моите пациенти. А дали съм добър кандидат, ще кажат моите избиратели”, казва д-р Антикаджиев в началото на разговора ни.


Политиката не е нова територия за него. Това е човекът, който като заместник – министър в правителството на Филип Димитров спаси затъналите в борчове държавни болници от фалит и то точно преди една от най-тежките зими в нашата история. За 12 месеца здравното ведомство успява да се разплати с всички водещи европейски и американски фармацевтични компании. Така е възстановено доверието в България и снабдяването у нас с животоспасяващи лекарства. Трайно са осигурени медикаменти и условия за функциониране на системата. Пак тогава се слага началото и на демонополизацията на фармацевтичния пазар.Успя също да възроди частната лекарска практика, както и съсловните лекарски организации.


Опитният управленец съумява да стори всичко това заради десетгодишният му професионален опит като завеждащ  сектор „Естетично зъбнопротезиране” към Центъра за медицинска козметика.


„Там историята е не по-малко интересна. В условията на социалистическата държава през 1982 г. се надлъгвахме със системата, за да въведем платена стоматологична помощ”, спомня си специалистът. Той и колегите му успяват да го направят именно под формата на естетично зъбопротезиране. Освен модерните технологии тогава те въвеждат и ценова рамка, което след промените се оказва плюс за системата. А опитът им по думите му помага на стоматолозите да влязат с летящ старт в свободната частна практика.


Като утвърден специалист, след демократичните промени д-р Антикаджиев участва и във възстановяването на съсловните организации на лекарите и стоматолозите. Така се включва в обществено-политическите промени в страната.


„В този контекст първата задача пред нас беше да възстановим частните медицински практики”, спомня си потомъкът на стар и славен македонски род.


Важната промяна е предприета след кръглата маса по здравеопазване, при кабинета „Попов” със здравен министър Иван Черноземски, в която участва и д-р Антикаджиев. В това си качество той подписва и първите споразумения за възстановяването на тези практики.


Иначе професионалният му път започва от Троян. Въпреки че работи там само три години, хората от малкия град го помнят и до днес. Вярват му и 27 години по-късно продължават да го търсят като специалист.


Д-р Антикаджиев е създател на една от първите частни клиники у нас. Като стоматолог е допринесъл и за въвеждането на редица технологични нововъведения, сред които и металокерамичните конструкции. Преди 25 години у нас те са въведени  първо в Центъра за медицинска козметика, за да станат след това общодостъпни за пациентите.


Той е един от основателите на Съюза на свободните демократи, в момента е негов заместник-председател.


Като политик Иван Антикаджиев е привърженик на консервативното начало. Убеден е, че то е по-прогресивно, макар в 130 годишната история на българската държава да не е намерило реална почва. Той поставя акцент върху консервативния английски модел, който е и най-старият.


„Заради възможността да реализираме дясна консервативна политика, мястото на ССД е в проекта „Ред, законност, справедливост”. А това съвпада с реализирането на консервативния проект в Европейския парламент, където този мандат консерваторите имат своя група”, казва д-р Антикаджиев.


Като подкрепят английския модел, българските консерватори са и своеобразни наследници на Атанас Буров – единственият български политик, който е привърженик на британския модел. Именно във Великобритания всички депутати са мажоритарно избрани.


В подкрепа на тази позиция на д-р Антикаджиев е и мажоритарната му кандидатура за настоящия парламентарен вот, в който той няма да разчита на сигурността на една партийна листа.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 23.08.2019 15:47

    Остави ме без зъби, е това направи Антикаджиев по времето, за което го хвалите. Дано не обеззъби България

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

към хороскоп хороскоп

дева

Днешният ден подчертава важността на оригиналността

Днешният ден подчертава важността на оригиналността,