Свързани новини

25.05.2021 11:25

Националният Фестивал на лавандулата ще се проведе за седми път

Видян 2116 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Националният Фестивал на лавандулата ще се проведе за седми път в чирпанското село Средно градище на 26 и 27 юни 2021 г. Селището е традиционен домакин на празника, тъй като тук, в полите на Средна гора, са създадени едни от първите експериментални лавандулови насаждения на в България.

"Целта на фестивала е да покажем уважение към традицията и да отпразнуваме заслужената позиция на България като световен лидер в производството на лавандулово масло от близо 10 години насам", каза директорът на фестивала Нина Гиргинова. Страната ни изнася годишно по около 200 тона висококачествено лавандулово масло. Франция е втора със среден добив от 40-50 тона.
„Искаме да популяризираме лавандулата като национален символ на страната ни, подобно на емблематичната Роза Дамасцена. Фестивалът е посветен на производителите и преработвателите на лавандула, както и на всички любители на ароматното растение“, допълни Гиргинова. Почетен председател на феста е световноизвестният актьор Станислав Яневски, познат от сагата за Хари Потър и една от най-касовите продукции на Куентин Тарантино.
Следногорското издание на празника стартира в град Чирпан в петък, 25 юни, с лавандулов базар, работилница за децата, концерт и фотоизложба, а в събота се пренася в с. Средно градище, където сутринта е планиран туристически преход от селото към масивите с лавандула. На площада ще бъде подредена фотографска експозиция „Лавандулови импресии“. Дворът на кметството ще е домакин на традиционната кулинарна изложба, в която


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня



COVID-19 е като рогата:

- Едни го имат.
- Други ще го имат.
- А трети никога няма да знаят, че са го имали ...

към хороскоп хороскоп

везни