Леа Коен представя големия принос на евреите в България

Свързани новини

17.10.2023 15:39

Леа Коен представя големия принос на евреите в България в документален албум

Видян 1002 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Изданието е подготвено по случай 80-годишнината от спасяването на българските евреи


Една от най-успешните български писателки Леа Коен отдава почит на видни български евреи, допринесли за развитието и културата на страната ни, в новия си проект. Фотографският документален албум „Приносът. Евреите за България“ е изготвен съвместно с Организацията на евреите в България „Шалом“ и издателство „Ентусиаст“ и е подкрепен от Столична община. Изданието е посветено на 80-годишнината от спасението на българските евреи. По същия случай през 2022 г. Леа Коен публикува книгата си „Спасение, гонения и холокост в царска България (1940-1944)“.

След като в началото на май 2023 г. на столичния „Мост на влюбените“ беше представена фотографската документална изложба „Приносът. Евреите за България“, на свой ред идва колекционерско албумно издание, което включва допълнителни материали и фотографии. То е съпроводено от предговор на проф. Александър Оскар, председател на ОЕБ „Шалом“, който отличава привързаността и отдадеността на българските евреи към родината ни.

Леа Коен събира в албума близо 80 имена от областта на политиката, благотворителността, науката и образованието, литературата, журналистиката, музиката, живописта, театъра и киното, които имат забележителни заслуги за развитието на българската култура и обществен живот. В отделен раздел са почетени и евреите, участвали наред с българите във всички борби и битки за осъществяване на националния идеал.

За целите на проекта са използвани фотоматериали от частни колекции, архивите на ОЕБ „Шалом“, вестник „Еврейски вести“ и списание „Естрея“, Държавна агенция „Архиви“, БТА, архив на театър „Българска армия“.

Албумът „Приносът. Евреите за България“ не е завършен. В него липсват стотиците имена на хора с достойни професии: на лекари, юристи, архитекти, инженери, научни работници, учители, медицински персонал, на всички онези достойни български граждани от еврейски произход и техните семейства, които участват всекидневно в живота на България с една мечта – да виждат родината си просперираща и щастлива.

Официалната премиера на изданието ще бъде на 22 октомври от 17:00 ч. в Софийската синагога на ул. „Екзарх Йосиф“ №16. Ще бъде изнесено слово от Негово Превъзходителство Йосиф Леви-Сфари, посланикът на Израел в България, и проф. Александър Оскар, председател на ОЕБ „Шалом“. В представянето с водещ Максим Делчев, председател на Централния израилтянски духовен съвет в България, ще се включат още авторката Леа Коен и издателката Виктория Бисерова. Събитието ще се проведе при засилени мерки за сигурност.




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня



COVID-19 е като рогата:

- Едни го имат.
- Други ще го имат.
- А трети никога няма да знаят, че са го имали ...

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.