Свързани новини

13.08.2013 12:18

Комари хапят с опасна зараза

Видян 1582 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Опасната западнонилска треска чука на вратата ни, предаде Дартснюз. Болестта се пренася чрез комари, случаите в Румъния и Гърция се увеличават. В страната ни вече действа програма за изследване на кръв на пациенти с висока температура по неизяснена  причина. Проби се взимат от районите на Пловдив, Бургас, Хасково, където е по-вероятно да се появи заболяването. Една част се изследват в Националния център по заразни и паразитни болести, а повечето се изпращат в лабораторията на Шести американски флот в Кайро, която открива редки вируси. Това разкри д-р Ангел Кунчев, главен здравен инспектор, пред 24 часа. За западнонилския енцефалит се следят особено птиците, които пренасят заболяването на различни площи. Комарите пък носят вируса по други животни и хората. Другата застрашаваща болест, свързана със затоплянето на климата в региона, е маларията.


Въпрос на време е да се появят и у нас случаи на западнонилски енцефалит и малария. Ако разширим обхвата на изследванията, вероятно ще излязат отделни случаи, обяснява д-р Кунчев. Той обаче успокоява, че западнонилската треска има различно протичане в Европа и САЩ. На стария континент заболяването минава като летен грип, усложненията са 4-5% докато в САЩ неврологичните прояви са много по-тежки, допълва Дартснюз.


Западнонилската треска започва остро с втрисане, висока температура, гадене, повръщане, които не могат да бъдат различени от всяка друга остра вирусна инфекция, но много бързо се развива клинична картина на остър енцефалит и менингит, поради което болните се нуждаят от хоспитализация. Инкубационният период на Западнонилската треска е от 1-6 дни до 14 дни. Повечето пациенти със  Западнонилски енцефалит развиват енцефалит или асептичен менингит (менингоенцефалит), или и двете. Симптомите са най-изявени при много млади и при много възрастни хора.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Във Фейсбук:


 

- Здравейте група! Пия билката шафран, но не знам за какво помага


 

Коментар:


 

- И аз пия ракия - без да знам за какво помага...от 36 години, най-редовно без да пропускам вечер...

към хороскоп хороскоп

рак