Свързани новини

02.02.2009 17:14

КЛЮЧОВЕ ОТ РАЯ

Видян 2085 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Времето през този месец ще е много опако, ако не сте чули. Ще има доста големи температурни амплитуди, дъжд, сняг, бури. Не е нещо небивало между другото, поне за хората с по-дълга памет, или за тези, които се интересуват от статистика. И е обяснимо, може би не строго научно, но както се обясняват нещата в приказките – зимата се е заинатила да си остане, пролетта настъпва, но й е още рано все пак. Така или иначе близкото бъдеще е на пролетта и можем да си доставим подранило късче от нея у дома, или като подарък за някого. Не става дума за кокичетата, които цъфнаха дори в немногобройните вече софийски дворове. Кокичетата са си кокичета и разбира се може да си купите по букетче от 7 за левче из центъра на София. Става дума за примулите, „официалното” название на игликите. Вече има тук-там по някоя от първите саксии с това цвете и тъкмо сега е моментът за това предпролетно удоволствие – за вас си, или като жест за някой друг. След 3-4 седмици, когато ще е пълно с примули, „и баба знае”.
Примулите са цъфтели още в древността и са се смятали по онова време за лечебно растение от Олимп, наричали ги додекатеон (цвете на 12 богове) и вярвали, че лекуват всички болежки. Може да не сте се зеглеждали специално, или много внимателно, но цветчетата на игликите наистина приличат на малки ключове, както са установили в далечните времена, а жълтите иглики – на златни ключета. В древоскандинавските саги фигурират като ключове на богинята на плодородието Фрея, според изповядващите вече християнството това били изпуснатите от Свети Петър ключове от рая. В Германия ги виждали като ключове към омъжването, а любовните питиета на галите и келтите задължително включвали иглика. Според датските предания елфите превърнали в иглика своята принцеса, когато тя се влюбила в простосмъртен, в Швейцария цветето било символ на щастие и любов към родината, в Англия вярвали, че това е вълшебно цвете, в което живеят мънички феи и гномове. Още навремето са подхождали и чисто прагматично към предвестника на пролетта и почистването – корените на игликата се използвали за пране, защото съдържат вещества, подобни на сапуна. От цветовете са правели чай и вино срещу различни болести.
Китай е родината на най-разпространените два култивирани вида иглики. Те се отглеждат само в саксии и именно за тях става дума, че вече може да ги намерите за по 3.50 – 4 лева. В „Мосю Бриколаж” са по 3.50 лв., на пазара „Красно село” и по някои улични цветарски павилиони са по 4 лева. Нищо не е, а е много по-приятно да получите, или да подарите нещо толкова цветно (защото култивираните иглики са в най-различни ярки цветове) и наистина свежо, вместо отрязаните почти неистински и омръзнали ни в четири сезона рози, карамфили и пр., или баналните вече цъфнали в саксии циклами, азалии и т.н. Настъпващият сезон си иска своето във всяко отношение.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 12 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Пациент 64

Режисьор: Кристоффер Бо
В ролите: Фанни Борнедал Nete Фарес Фарес Assad Елиот Кросе Хове Curt Wad Николай Ли Карл Мьорк

виц на деня

Има два типа хора. Аз избягвам и двата

към хороскоп хороскоп

водолей