Спортът, без никакво съмнение, е ключът към хармонично тяло и “желязно” здраве
16.03.2022 09:03

Как да изберем правилната спортна екипировка

Видян 1214 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Спортът, без никакво съмнение, е ключът към хармонично тяло и “желязно” здраве. За хората, спортуващи активно, можем да заявим, че са пълни с енергия, оптимистично настроени, имат забележителна физика и живеят по-дълго. Но както всяка друга активност, спортът, дори и на аматьорско ниво, трябва да получи от наша страна сериозно отношение. Тук ключова роля играе екипировката, която е от съществено значение за нашия комфорт и представяне, както и за намаляване риска от контузии.




Обикновено, когато сме прекарали един час в тренировка, изгаряйки около 500 калории, можем да се чувстваме изтощени или изпълнени с енергия, потни или пък във фантастично настроение. Дрехите и обувките обаче са това, което може да направи разликата относно начина, по който се чувствате по време и след тренировка.




Как да си изберем дрехи за спорт?




Някои спортни дрехи са направени от специални материали, които елиминират потта от кожата, докато други успешно я абсорбират. Добра идея е да ги подбирате според вида на тренировките си, както и средата, в която тренирате.




Синтетичните тъкани, като например тези, съдържащи полипропилен, обикновено “дишат” добре и държат потта далеч от кожата, успешно помагайки за изпаряването ѝ и бързото ѝ изсъхване. Подобни предложения можете да откриете сред моделите на Puma.




Памукът, от друга страна, абсорбира потта, поради което дрехите от този естествен материал се усещат тежки и мокри върху тялото. Поради това те не се препоръчват за активно спортуване в зала, тъй като със сигурност няма да се чувствате удобно, носейки мокра тениска до края на тренировката.




Напълно забравете за синтетичните влакна, изградени върху основата на каучук или пластмаса - те не позволяват на потта да се изпарява, като освен това поддържат температурата на тялото ви висока по време на тренировка.

По отношение на размера, тук можем да кажем, че този въпрос е също толкова важен, колкото и текстурата на дрехата, която носите. Препоръчително е да си изберете дрехи с лека кройка, която ви дава нужната свобода на движение. Не забравяйте, че е от ключово значение да се чувствате удобно, спортувайки.




Това обаче следва да бъде съобразено с типа на тренировката ви. Ако вашата страст е колоезденето, спинингът или бягането например, в такъв случай избягвайте широките панталони, които няма да ви бъдат напълно удобни за подобни активности. Но ако ви очаква тренировка по йога или пилатес, които изискват гъвкавост, заложете на дрехите по тялото, направени от еластични материи. Тук подходящи са клиновете, тениските и бюстиетата.



Какво да носим, съобразено със сезона




За хората, спортуващи активно във фитнес залата, екипировката не се променя, независимо от сезона. Съвсем различно е обаче при тези, които извършват своята физическа активност навън. На тях са им нужни различни дрехи, адаптирани спрямо температурата или терена.




Да започнем от това, че тук обувките играят съществена роля. За хората, трениращи в зала, кецовете или маратонките от текстилни влакна, имащи гъвкави подметки, са идеални. Когато обаче говорим за спортуване на открито през студен сезон, тогава се нуждаем от спортни обувки с по-дебели и стегнати подметки. Разглеждайки артикулите на бранда Under Armour във Fashion Days, можете да откриете модели спортни обувки, перфектно адаптирани за различни спортни дисциплини или условия.




Колкото до дрехите, които ни трябват за открита тренировка през лятото, изберете “дишащи” влакна, които успешно контролират процеса на изпотяване.




За зимния сезон не забравяйте, че се нуждаете от слоеве дрехи, които можете да свалите достатъчно лесно. Винаги се обличайте за няколко градуса в повече, защото температурата на тялото ви неминуемо ще се покачи.


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.